Takaisin
Resepti

Vitello tonnato

Gluteeniton

Vitello tonnato

Gluteeniton
30 min
8 hlö
30 min
8 hlö

Vitello tonnato on yksi tunnetuimpia italialaisia ruokalajeja, joka yhdistää valkoviinissä haudutetun ja ohueksi viipaloidun vasikanlihan sekä täyteläisen tonnikalakastikkeen. Kokeile kumppaniksi laadukasta valkoviiniä ruoan synnyinseudulta Piemontesta. 

Aktiivinen valmistusaika: 30 min 
Passiivinen valmistusaika: 12 t  

Juomasuositus

Klassikko:  

Vitello tonnato kuuluu Luoteis-Italian Piemonten klassikkoannoksiin, joten lasiin kaatuu myös samaisen alueen valkoviiniä. Raikas ja hedelmäinen, mutta kyllin herkkä roero arneis on klassikkopari tälle kuuluisalle alkuruoalle. 

Trendikäs:  

Trenditietoinen tekee vitello tonnaton suhteen kuplivan valinnan parittamalla sen kanssa prosecco-kuohuviiniä. Annos on kohtalaisen herkkämakuinen vaikkakin suolainen. Proseccon runsas hedelmäisyys pyöristää suolaisuutta peittämättä makumaailmaa.  

Alkoholiton:  

Alkoholittomien valkoviinien kirjo on kasvanut runsaaksi ja monipuoliseksi. Valinnanvaraa on niin rypälelajikkeissa kuin makeusasteissakin. Tarjoile Vitello Tonnaton kanssa alkoholitonta valkoviiniä, jossa on rapsakka hapokkuus ja yrttisyyttä, kuten esimerkiksi Rieslingistä valmistetut vaihtoehdot. 

Valmistusaineet
  • noin 800 g vasikanpaistia tai naudan paahtopaistia  

  • 1 porkkanaa   

  • 1 sipuli  

  • 1 lehtisellerinvarsi   

  • 4 sardellifileetä  

  • 2 laakerinlehteä  

  • 5 dl kuivaa valkoviiniä  

Kastike:  

  • 3 kananmunaa  

  • 1 valkosipulinkynsi  

  • ½ dl vettä  

  • 1 rkl mietoa oliiviöljyä  

  • 1 rkl sinappia  

  • 1 rkl sitruunanmehua  

  • 1 prk (200/150 g) tonnikalaa öljyssä (MSC)  

  • 50 g kapriksia valutettuna  

  • 4 sardellifileetä  

Viimeistely:  

  • rucolaa  

  • isoja kapriksia  

  • ½ sitruuna  

Valmistusohjeet
  1. Ota liha tuntia ennen huoneenlämpöön ja leikkaa lihasta mahdolliset kalvot pois.   

  2. Laita paisti isoon kattilaan ja kaada vettä sen verran että liha juuri ja juuri peittyy. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori pinnalle muodostuva vaahto pois.  

  3. Kuori ja leikkaa porkkana ja sipuli paloiksi. Leikkaa varsiselleri paloiksi. Lisää kasvikset, sardellifileet ja laakerinlehdet sekä viini kattilaan.   

  4. Keitä kannen alla hiljalleen poreillen 1 tunti. Anna lihan jäähtyä ja maustua liemessään kylmässä yön yli.  

  5. Valmista kastike. Keitä kananmunat koviksi, noin 10 minuuttia. Jäähdytä kylmässä vedessä.  

  6. Mittaa kuoritut munat ja valkosipulinkynsi, vesi, öljy ja sinappi tehosekoittimeen tai sauvasekoittimen kulhoon, pyöräytä tasaiseksi kastikkeeksi. Lisää valutetut tonnikala, sardellifileet ja kaprikset. Soseuta tasaiseksi.  

  7. Ota liha liemestä ja kuivaa pinta. Leikkaa liha ohuiksi viipaleiksi

Resepti Annika Elomaa, kuva Johanna Myllymäki, juomasuositukset Anri Lindström.