Yrtti–pistaasikuorrutettu lampaankaree ja paistettu pinaattiriisi

Vieraat yllättyvät, kun peittelet lampaan vihreän hunnun alle. Kun tarjoat lisäkkeenä rapeaksi paistettua riisiä keväisten kasvisten kera, niin pääruoan menestys on taattu.

Valmistusaineet

  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 dl yrttejä, esim. lehtipersiljaa, minttua ja/tai ruohosipulia
  • 100 g kuorittuja, suolaamattomia pistaasipähkinöitä
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 1 luomusitruunan kuoriraaste ja mehu
  • n. 800 g lampaankareeta
  • suolaa, mustapippuria myllystä

Paistamiseen
  • voi–öljyseosta

Tarjoiluun
  • paistettua pinaattiriisiä, vihreää salaattia

Paistettu pinaattiriisi
  • 1 salottisipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • n. 3/4 dl oliiviöljyä
  • n. 8 dl kypsää, kylmää jasmiini- tai basmatiriisiä
  • 1 dl herneitä
  • salaattipinaattia
  • (muutamia litteitä herneenpalkoja keitettynä)
  • 2 rkl sitruunamehua
  • suolaa, valkopippuria myllystä

Valmistusohjeet

  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen.
  2. Kuori valkosipulit ja laita ne yrttien kanssa kulhoon. Murskaa pähkinät ja lisää ne sitruunamehun ja kuoriraasteen kanssa muiden aineiden joukkoon. Lisää ensin noin puolet öljystä. Sekoita sauvasekoittimella karkeahkoksi tahnaksi. Lisää sen verran öljyä, että seos on tanakkaa, mutta levittyvää.
  3. Paista lampaanlihan pintaan kaunis väri pannulla voi–öljyseoksessa. Mausta liha suolalla ja pippurilla. Levitä päälle pistaasitahnaa.
  4. Paista uunissa 10–12 minuuttia. Jos käytät lihalämpömittaria, ota liha pois uunista mittarin osoittaessa 58:aa astetta. Peitä foliolla ja anna lihan vetäytyä noin 10 minuuttia. Leikkaa halutessasi kyljyksiksi. Tarjoa pinaattiriisin kanssa.

Paistettu pinaattiriisi:
  1. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota niitä öljyssä keskilämpöisellä pannulla muutama minuutti.
  2. Lisää riisi, herneet ja salaattipinaatti. Paista sekoitellen, kunnes seos lämpenee. Lisää halutessasi herneenpalot. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. 
Juomasuositus
Yrtti–pistaasikuorrutettu lampaankaree ja paistettu pinaattiriisi
Persoonallisen makuinen lammas sallii seurakseen voimakkaan viinin. Keskitäyteläinen tai täyteläinen shiraz sopiikin mainiosti myös ­lampaankareen kumppaniksi.