
Pienesti ja ihan läheltä
Lokaalisuudella tarkoitetaan yleensä kotimaisuutta tai alueellisuutta, mutta hyperlokaalisuus merkitsee jotakin sitäkin paikallisempaa - ja se viehättää nykykuluttajaa. Lähellä tuotettua raaka-ainettakin korostetaan tarinallisesti: ”Tämän oluen mallas on puitu naapurin pellolta!”
Mahdollisimman lähellä kuluttajaa tuotettujen raaka-aineiden suosio jatkaa kasvuaan.
Suomessakin on jo pieniä mallastamoita, joissa mallastetaan paikallista ohraa oluen raaka-aineeksi. Persoonalliset pienpanimot ovat osaltaan olleet luomassa olutkulttuurin nousua.
”Koska craft-eli käsityöoluet ovat kiinnostaneet kuluttajia jo pitkään, isommat panimot ovat tarttuneet trendiin laajentamalla oluttyyppiensä kirjoa. Pakkausselosteisiin on alettu lisätä insinöörimäisen tarkkaa numeerista tietoa, josta on iloa vannoutuneimmallekin oluen harrastajalle”, kertoo panimotuotteiden tuotepäällikkö Timo Vallo.
Pienpanimot eivät kilpaile volyymilla suurempiaan vastaan, vaan panostavat korkealaatuisiin raaka-aineisiin ja niiden erilaisiin variansseihin. Panimot saattavat myös itse kasvattaa raaka-aineitaan, kuten raparperia tai jopa humalia.
Pienuuden arvostus näkyy myös oluen kertaerien valmistuksena. Niukkuuden markkinoinnilla koetetaan saada alan harrastajat paikan päälle panimoon elämyksiä hakemaan.