Etsitkö punaviiniä grilliruoan kumppaniksi? Suuntaa katse Etelä- ja Länsi-Australian viinivalikoimaan

Kesäiset grillijuhlat ja australialainen punaviini ovat erinomainen yhdistelmä vinkkaa Alkon palvelu- ja tuotekouluttaja Susanna Hildén.

Tiesitkö, että Alkon valikoimasta löytyvistä australialaisista punaviineistä noin kaksi kolmasosaa on varustettu grilliruoka-ruokasymbolilla? Maan tunnetuimmat viinialueet Etelä- ja Länsi-Australiasta tarjoavat grilliruokien pariksi muhkeita makuja.

Etelä-Australia on koti maan tunnetuimmille viineille 

Etelä-australian viinialueet

South Australia eli Etelä-Australia on maan merkittävin viiniä tuottava hallintoalue. Moni tunnetuimmista viinialueista sijaitsee siellä Adelaiden alueella, muun muassa erittäin arvotettu Barossa, joka tuottaa muhkeita punaviinejä.

Lähempänä merta sijaitsee suhteellisen viileä Adelaide Hills. Seudulta tule runsaita, muhkean hedelmäisiä ja vivahteikkaita punaviinejä. Punaisten rypäleiden kuningas on Shiraz, mutta myös Cabernet Sauvignon, Merlot ja Pinot Noir ovat laajalti viljeltyjä.

Etelä- ja länsi-Australian viinialueet esittelyssä

barossan viinialue

Barossa

Lämpimässä ja kuivassa ilmastossa sekä karussa maaperässä viihtyvä Shiraz on Australian viljellyin tumma lajike. Australian kuuluisin viinialue Barossan laakso on tunnettu nimenomaan upeista shiraz-viineistään.

Täyteläiset, jopa erittäin täyteläiset, hillomaisen muhkeat, eukalyptuksen ja mintun vivahteiset viinit Barossasta saavat toisinaan jopa pippurisia sävyjä. Viinit ovat runsaudessaan kuitenkin erittäin tasapainoisia ja vivahteikkaita.

Lempeiden tanniinien ansiosta ne ovat erityisen monikäyttöisiä ruokajuomia ja nautittavissa myös sellaisenaan. Lue lisää Barossasta.

McLaren Vale

Australian viininviljely sai alkunsa rannikolla sijaitsevalla McLaren Valen alueella. Alue tunnetaan erityisesti shiraz-viineistä, joiden makumaailma on aavistuksen kepeämpi ja hapokkaampi kuin Barossassa. Meren läheisyys ja sieltä puhaltavat viilentävät tuulet tekevät alueen ilmastosta välimerellisen. McLaren Valen alueella viljellään runsaasti Välimeren ympäristön kotoperäisiä lajikkeita, kuten Sangioveseä ja Tempranilloa.

Clare Valley ja Eden Valley

Barossaan verrattuna Clare Valleyn ja Eden Valleyn alueiden ilmasto on leudompi. Alueilla on myös enemmän korkeuseroja ja viinitarhat sijaitsevatkin usein rinteillä. Näiltä alueilta saadaan viileämmän ilmaston shiraz-viinejä, jotka ihastuttavat vivahteikkuudellaan ja täyteläisyydellään. Viineissä on runsaampi hapokkuus ja niiden aromeista löytyy karhunvatukkaa ja jopa kukkaisuutta.

Coonawarra

Sanotaan, että Australian parhaimmat ja hienostuneimmat cabernet sauvignon -viinit tulevat Coonawarran alueelta. Etelä-Australiassa, merenrannan läheisyydessä sijaitsevan alueen erityinen piirre on sen punainen terra rossa - maaperä. Meren läheisyys leudontaa alueen ilmastoa tuottaen viinejä, jotka ovat hienostuneen tasapainoisia, runsaan kypsän hedelmäisiä ja yrttisiä.

Länsi-Australia ja Margaret river

Länsi-Australia on nouseva viinialue, jonka ilmastossa viiniköynnökset viihtyvät viilentävässä merituulessa rannikolla tai sen lähettyvillä korkeilla kukkuloilla. Länsi-Australian tärkein viinialue on Margaret river, josta tulee erittäin hienostuneita viinejä erityisesti Cabernet Sauvignon -lajikkeesta. Tutustu alueeseen tarkemmin artikkelistamme. 

Kokeile näitä grilliruoan ja australialaisten viinien yhdistelmiä

Perinteiset burgerit & Cabernet Sauvignon


Kotitekoiset lihasta valmistetut burgerit monenlaisine lisukkeineen ovat taattuja grillihittejä. Mehevän burgerin itseoikeutettu juomapari on runsaan hedelmäinen ja maukas cabernet sauvignon mehevä & hilloinen -makutyypistä.

Grillipihvi & tuhti punaviini


Kun grillin antimiin halutaan panostaa ja tirisemään laitetaan parhaita pihvejä, kannattaa juomavalintaa hakea Barossan shiraz- tai McLaren Valen cabernet sauvignon -viineistä. Lämpimien alueiden runsaat punaviinit ovat muhkeita, kypsän hedelmäisiä ja hyvärunkoisia ja niiden aromimaailma sopii täydellisesti tuhdille pihville.

Lammas & Cabernet Sauvignon


Yrttiset lampaankyljykset grillattuna saavat juomaparikseen täydellisen nappivalinnan: Coonawarran cabernet sauvignon -viinin. Täyteläinen viini ja runsas liha, joiden aromeissa yhdistyvät vivahteikas yrttisyys, luovat yhden grillikauden parhaista makupareista.

Possu & Pinot NoirGrillissä tirisevälle possunlihalle, kyljysten tai tahmeiden ribsien kaverina maistuu raikkaan hapokas pinot noir. Victorian Yarra Valleyn tai Tasmanian viileiden alueiden viinien hienostuneet aromit ja punaiset marjat tasapainottavat ruoan makumaailmaa.

Kala & punaviini


Grilliin päätyneet runsaat kalat, kuten lohi tai tonnikala saavat hieman yllättävänkin makuparin punaviinistä. Pinot noir toimii takuuvarmasti, mutta voit kokeilla myös viileän clare valley -alueen shiraz-viiniä. Etenkin, jos kalassa on runsasta savun aromia tukee sen makumaailmaa aavistuksen savuarominen, hieman viilennetty shiraz.

Portobello & Shiraz

Kasvissyöjän muhkea grilliherkku syntyy aromikkaasta portobellosta. Lihaisa rakenne saa juomaparin viileän ilmaston shiraz-viinistä. Viinin yrttisyys ja hieman metsäinen makumaailma tukee sienien aromimaailmaa ja muhkean kypsä hedelmäisyys tuo tasapainoa kokonaisuuteen.

Asiantuntijana Alkon palvelu- ja tuotekouluttaja Susanna Hildén.