Kuohuviinipullon avaaminen - näin käsittelet kuohuviiniä oikein

Kuohuviinipullon avaaminen onnistuu helposti ja turvallisesti näillä ohjeilla. Parhaimmillaan kuohuviinipullon suulta kuuluu vain vaimea pihahdus. Katso vinkkimme kuohuviini- ja samppanjapullojen käsittelyyn ja avaamiseen.

Laadukas juoma ansaitsee arvonsa mukaisen käsittelyn. Kuohuviinin erityisyys syntyy suuresta paineesta ja kuplista, jotka säilyvät lasiin asti, kun muistaa muutaman nyrkkisäännön.  

1. Älä hölskytä – kuljeta kuohuviini oikein

Kuohuviinin matka kaupasta kotiin kannattaa valmistella huolella, sillä se on herkkä kuljetettava. Kuohuviini kulkee turvallisesti esimerkiksi termoskassissa valolta ja lämmöltä suojattuna.

Pullon sisällön hölskymistä kannattaa välttää, jotta avaaminen sujuu turvallisesti. Kylmänä vuodenaikana viinejä ei kannata kuljettaa pitkään kylmässä, kuten auton takakontissa.

2. Anna viinin tasaantua rauhassa

Nosta pullo heti kuljetuksen jälkeen viileään ja anna viinin tasaantua kunnolla ennen avaamista.

Kassi suojaa pulloa myös kylmäsäilytyksen aikana. Kuohuviinipullon voi säilyttää pystyssä, sillä kuohuviinin sisältämä hiilidioksidi pitää korkin kosteana.

3. Viilennys jääkaapissa vai viininjäähdyttimessä?

Normaalissa jääkaappilämpötilassa kuohuviini jäähtyy sopivaan 6–8 asteen tarjoilulämpötilaan 2–3 tunnissa.

Puolet jäitä ja puolet vettä sisältävässä viininjäähdyttimessä se viilenee sopivaksi noin 20 minuutissa.

4. Näin avaat kuohuviinipullon turvallisesti

Kuivaa pullo ennen avaamista ja jätä pyyheliina käsivarrellesi.

  • Pidä pullon suu koko ajan suunnattuna pois muiden kasvoista.
  • Irrota varovasti pullon korkkia suojaava foliopaperi ja metallilanka.
  • Oikeakätiset ottavat pullon pohjan oikeaan käteensä ja kallistavat pulloa yläviistoon noin 45 asteen kulmaan. Pullon korkkiosa nojautuu vasemman käden kämmenpohjaan.
  • Pyöritä pulloa oikealla kädellä pohjasta, vasen käsi jarruttaa hitaasti irtoavaa korkkia.

Parhaimmillaan pullon suulta kuuluu vain vaimea pihahdus. Jos juoma kuohahtaa yli, kuivaa yli valunut viini pois pyyheliinalla. Voit käyttää kuohuviinipullon avaamiseen myös sitä varten suunniteltua kuohuviinipullon avaajaa.

5. Kuohuviinin tarjoilu onnistuu suurellekin joukolle

Kuohuviinille suositellaan tulppaanin muotoista lasia, sillä se kokoaa parhaiten herkän juoman eri vivahteet. Kaada laseihin ensin vähän kuohuviiniä ja lisää loput juomasta laseihin vaahdon laskeuduttua. Lasilliseen kaadetaan kahdessa erässä noin 1 dl kuohuviiniä. Pullosta (0,75 l) saa 6–8 lasillista.

Jos kuohuviiniä tarjotaan suurelle joukolle vieraita, voi tilanteeseen valmistautua täyttämällä lasit ennen tarjoilua noin puolilleen. Lopun juoman voi kaataa lasiin juuri ennen sen nauttimista.

Jos et käytä heti koko pullollista, kuohuviinipullolle tarkoitettu sulkija auttaa säilyttämään kuplat seuraavaan kaatoon asti.

6. Maljan kohotus ja onnittelupuhe

Pidä lasista sen kapeasta jalasta. Silloin käsi ei lämmitä lasia ja kaunis juoma kuplineen pääsee oikeuksiinsa.

Nosta lasi ilmaan ja kohdista katseesi kohti päivän päähenkilöä ja kunniavieraita. Siro lasin nosto ja nyökkäys riittävät.

Ennen maljan nostoa voit myös pitää lyhyen onnittelupuheen. Lue lisää maljapuheesta >