Mitä juomaksi uudeksi vuodeksi?

Iloisen vuodenvaihteen reseptiin tarvitaan hyvää seuraa, herkullista naposteltavaa sekä raikasta juomaa. Cocktailitkin voi rakentaa luovasti oluen tai kuohuviinin pohjalta.

Uusi vuosi alkaa rennolla juhlalla, joka vietetään meksikolaisen ruoan äärellä. Herkullinen nachopeltienchiladat ja kalatacot virittävät tunnelman uudenvuoden juhlintaan.

Trenditietoinen tuo näiden seuraan tarjolle juomasekoituksia varten viinejä, oluita, soodavettä sekä kenties itse puristettuja tuoremehuja appelsiinista ja limetistä. Klassisista cocktaileista voi rakentaa mietoja ja alkoholittomia versioita.

Esimerkiksi Indian Pale Alesta syntyy Bloody Maryn tyylinen drinkki: oluen lisäksi reseptiin kuuluvat tomaattimehu, muutama tippa Tabascoa ja worcestershirekastiketta sekä sitruuna- ja limemehut.

Michelada on samantapainen, mutta oluen joukosta jätetään tomaattimehu pois: micheladassa runsaan sitruunamehun sekä maustekastikeripausten lisäksi käytetään maun mukaan jopa mustapippuria. Lasin reunaan voi tehdä koristeellisen suolareunuksen. Kokeilemalla löydät mieluisimman makuyhdistelmän.

Kuohuviinipohjainen cocktail syntyy, kun kaadat lasin puolilleen kuohuviiniä ja oman maun mukaan sopivan määrän soodavettä. Juoma makeutetaan esimerkiksi mieluisalla makusiirapilla ja koristellaan parilla marjalla.

Kevyttä juomaa noutopöytään

Noutopöydästä tarjottavien ruokien kanssa maistuu kevyt juoma. Tanniiniset, täyteläiset punaviinit sekä voimakkaan tammiset valkoviinit kannattaa säästää toisiin juhliin.

Näiden sijaan roseeviini ja oluet sopivat hyvin, oluista muun muassa vehnäolut ja vaalea ale, pilslager sekä alkoholiton olut. Nämä sopivat myös, jos tarjolla on mausteisia ruokia. Aidot kypsytetyt omenasiiderit esimerkiksi Irlannista, Ranskasta tai Englannista ovat mukava tuliainen illanistujaisiin ja myös hyviä ruokajuomia.

Noutopöytään ja cocktailpalojen kanssa sopivat punaviineistä esimerkiksi valpolicella sekä keskitäyteläiset merlot- ja tempranillo-viinit. Valkoviineistä voi suosia aromeiltaan keveitä viinejä kuten pinot grigio ja tammettamaton chardonnay.

Monen mielestä vuoden vaihtumiseen ja maljankohotukseen kuuluu ehdottomasti kuiva, kylmä kuohuviini tai samppanja. Vähän makeampi alkoholiton maljajuoma löytyy kotimaisten tilakuohuviinien joukosta. Vähäalkoholisia ja makeita ovat myös italialaiset moscato-pohjaiset kuohuviinit ja moscato d’asti.

Katso myös nämä vinkit