Mitä tarkoittaa pukukoodi: frakki, smokki ja tumma puku?

Pukukoodit kertovat miehen asun, joka määrittelee myös naisen pukeutumisen.

Pukukoodin tarkoitus on helpottaa juhliin sopivan asun valinnassa, ei tehdä elämästä vaikeaa. Ilmoitettua pukukoodia pitää kunnioittaa. Se on samalla tilaisuuden ja isäntäväen toiveen kunnioittamista.

Kutsussa ilmoitetaan yleensä miehen tilaisuuteen sopiva asu, joka määrittelee myös naisen pukeutumisen. Juhlavin koodeista on ”frakki”, joka kertoo naiselle, että tilaisuuteen puetaan näyttävä kokopitkä juhlapuku. ”Frakki” on esimerkiksi Linnan juhlien pukukoodi. ”Smokki” antaa jo enemmän liikkumavaraa, ja naisella voi olla joko täyspitkä, polvipituinen tai halkiollinen iltapuku. ”Tumma puku” sallii lyhyen mekon, haalarit tai kevyen jakkupuvun. Miehen tumma puku ei tarkoita, että myös naisen asun täytyy olla tumma. Pukeutumisessa saavat näkyä värit ja oma persoona.

James Bondista mallia pukukoodin toteutukseen

Pukukoodit ovat monelle outoja, jos kalenterissa ei ole usein juhlatilaisuuksia. Juhlien järjestäjiltä kannattaa tiedustella pukukoodia, jos sellaista ei ole ilmoitettu, vaikka kyse olisi kotona pidetyistä illalliskutsuista. Silloin ei tarvitse miettiä, juhlitaanko villasukissa vai juhlatamineissa.

Miesten kannattaa seurata erityisesti James Bondin pukeutumista. Hän ei ole koskaan yli- eikä alipukeutunut, vaan klassisen tyylikäs Tom Fordin puvuissa.

Juhlapuvun kierrättäminen juhlista toiseen on kannatettava asia. Silloin hyvään ja laadukkaaseen pukuun voi satsata enemmän. Naisen kaunista ja laadukasta pikkumustaa on helppo asustaa eri tavoin, ja osaava ompelija saa muokattua näyttävän juhlapuvunkin erinäköiseksi. Mittatilauspukujen modaus on sallittua ja jopa suositeltavaa.

 

Juhlapukuvinkit antoivat muotisuunnittelija Katri Niskanen ja muotitoimittaja Sami Sykkö.