Rapujuhlat – näin järjestät hauskan illan

Rapujuhlat kruunavat pimenevän kesäillan. Katso parhaat tärpit onnistuneisiin rapujuhliin rapujuhlien ruokaresepteistä juomavinkkeihin.

 

On mukava kattaa hämärtyvään iltaan kynttilät, tillikoristeet ja lautasliinat odottamaan ruokailijoita. Pöydän kruunaa komeasti aseteltu rapuvati.

Rapujuhlien juomat

Rapujen oheen juomaksi sopivat oluista vaaleat lagerit tai vehnäoluet sekä alkoholiton olut.

Viineistä parhaiten sopivat sauvignon blancit, esimerkiksi ranskalaiset sancerre ja pouilly-fumé. Myös saksalaiset rieslingit ja itävaltalaiset grüner veltlinerit ovat hyviä rapuviinejä. Jos haluat yllättää, voit tarjota kumppanina myös sakea tai fino sherryä.

Juomat kannattaa jäähdyttää hyvin ja säilyttää coolerissa, sillä rapuja käsiteltäessä ne odottavat ja lämpiävät lasissa nopeasti. Kivennäisvesi sopii janojuomaksi.

Katso kaikki ravuille sopivat juomat 

Rapujuhlien tarjoilut

Rapujen ympärille voi koota kevyen tai tuhdin menuun, jossa itse ravut ovat joko alku- tai pääruoka. Pöytään tuodaan askarreltavaa myös kasvissyöjälle.

Ravut alkuruokana

Jos ravut ovat alkuruoka, pääruoka saa olla tuhdimpaa ja mielellään rapujen arvon mukaista. Sienirisotto tai grillattu salaatti maistuvat pääruokana sellaisenaan tai hiillostetun kalan kanssa. Tunnelmaa iltaan luo nuotio, jossa kypsytetään kalaa. Olut voi olla tummempaa lageria, valkoviineistä maistuvat chablis, täyteläinen uuden maailman chardonnay ja punaviineistä kevyt pinot noir tai beaujolais.

Liharuokana voi tarjota esimerkiksi lammasta savustettuna tai grillattuna. Lampaan kanssa maistuu tumma lagerolut tai runsasmakuinen ale, viineistä chianti classicotempranillo tai australialainen shiraz.

Ravut pääruokana

Jos ravut ovat pääruoka, on hyvä idea tarjota ensin alkupala, joka vie nälältä pahimman terän. Näin rapujen kanssa maltetaan rauhassa askarrella eivätkä ruokailijat täytä mahaansa pelkällä paahtoleivällä. Nälän kesyttäjiksi sopivat pienet cocktailpalat, tattileivät tai kauden aineksista tehty kuohkea keitto, esimerkiksi pehmeä kantarellikeitto tai Crème Ninon. Aperitiivina tarjotaan kylmää, kuivaa samppanjaacavaa tai crémantia, jotka maistuvat myös alkupalojen, kuohkean keiton tai alkuruokana tarjottavien rapujen kanssa.

Jos ravut ovat pääruokana, jälkiruoaksi suu kaipaa jotakin lämmintä. Uuniomenat, uunituore muropohjainen marjapiirakka, ruistaikinapohjainen mustikkakukko tai paahtovanukas vastaavat kaipuuseen. Kesään sopii myös kuohkeat kauden marjoista tehdyt pikkupavlovat, joiden kanssa voi siemaista loput alkupalan kuohuviinistä tai tarjota kuohuvaa moscatoa. Uuniomenoiden ja mustikkapiirakan kanssa sopii tokaji.

Rapujuhlat kasvissyöjälle

Kasvissyöjille katetaan pöytään syötävää, jossa on näperreltävää samoin kuin ravuissakin. Esimerkiksi kypsät uudet herneenpalot tai latva-artisokat maistuvat voisulaan kastettuina ja niille sopivat samat juomat kuin ravuillekin.

Teksti: Pirkko Koivu
Juomat ravuille verkkokaupasta
Alkon verkkokauppa

Alkon verkkokaupan kautta voit helposti tilata rapujuhlien juomat pieniin tai suuriin rapukekkereihin. Käytössäsi on tuhansien tuotteiden valikoima, joista voit valita oman makuiseesi juhlaan sopivat juomat. Toimitus myymäläämme on maksuton. 

Tutustu tuotteisiin >