Rapujuhlat – näin järjestät onnistuneen illan

Rapujuhlat kruunavat pimenevän kesäillan. Katso parhaat tärpit onnistuneisiin rapujuhliin rapujuhlien ruokaresepteistä juomavinkkeihin.

On mukava kattaa hämärtyvään iltaan kynttilät, tillikoristeet ja lautasliinat odottamaan ruokailijoita. Pöydän kruunaa komeasti aseteltu rapuvati. 

Rapujuhlat ja juomasuositukset

Rapujuhlien kupliva alkumalja

Rapujuhlien aperitiivina tarjotaan kylmää, kuivaa samppanjaacavaa tai crémantia. 
Myös alkoholittomat kuohuviinit sopivat alkumaljaksi.

Sointuvat valkoviinit ravuille

Rapujen kanssa tarjoillaan valkoviiniä. Viineistä parhaiten sopivat aromikkaat sauvignon blancit klassiseen tyylin Ranskan Sancerrestä tai modernimpaan makuun Uuden-Seelannin Marlboroughista. Sauvignon blancin yrttiset ja joskus jopa mustaherukanlehtisetkin aromit sointuvat hienosti rapujen herkän tilliseen makumaailmaan.

Muita klassikkoja ovat esimerkiksi Ranskan Chablis'n chardonnayt, mutta rapuviini voi nykyisin tulla mistä päin maailmaa tahansa. Myös saksalaiset rieslingit ja itävaltalaiset grüner veltlinerit ovat hyviä rapuviinejä. Jos haluat yllättää, voit tarjota kumppanina myös sakeaAlkoholiton valkoviini esimerkiksi riesling-rypäleestä on myös oivallinen valinta saksiniekkojen seuraan.

Vaaleat rapuoluet

Rapujen oheen juomaksi sopivat oluista vaaleat lagerit tai vehnäoluet sekä alkoholiton olut.

Juomat kannattaa jäähdyttää hyvin ja säilyttää coolerissa, sillä rapuja käsiteltäessä ne odottavat ja lämpiävät lasissa nopeasti. Vesi sopii janojuomaksi.

Katso kaikki ravuille sopivat juomat

Rapujuhlien tarjoilut

Rapujen ympärille voi koota kevyen tai tuhdin menuun, jossa itse ravut ovat joko alku- tai pääruoka. Pöytään tuodaan askarreltavaa myös kasvissyöjälle.

Ravut alkuruokana

Jos ravut ovat alkuruoka, pääruoka saa olla tuhdimpaa ja mielellään rapujen arvon mukaista. Sienirisotto tai grillattu salaatti maistuvat pääruokana sellaisenaan tai hiillostetun kalan kanssa. Tunnelmaa iltaan luo nuotio, jossa kypsytetään kalaa. 

Liharuokana voi tarjota esimerkiksi lammasta savustettuna tai grillattuna. Lampaan kanssa maistuu tumma lagerolut tai runsasmakuinen ale, viineistä chianti classicotempranillo tai australialainen shiraz.

Ravut pääruokana

Jos ravut ovat pääruoka, on hyvä idea tarjota ensin alkupala, joka vie nälältä pahimman terän. Näin rapujen kanssa maltetaan rauhassa askarrella eivätkä ruokailijat täytä mahaansa pelkällä paahtoleivällä. Nälän kesyttäjiksi sopii neulapapusalaatti, tattileivät tai kauden aineksista tehty kuohkea keitto, esimerkiksi Crème Ninon

Rapujuhlien jälkiruoka

Jos ravut ovat pääruokana, jälkiruoaksi suu kaipaa jotakin lämmintä. Uuniomenat, uunituore muropohjainen marjapiirakka tai ruistaikinapohjainen mustikkakukko vastaavat kaipuuseen. Kesään sopii myös kuohkea kauden marjoista tehty vadelmapavlova, jonka kanssa voi siemaista loput alkupalan kuohuviinistä tai tarjota kuohuvaa moscatoa. Uuniomenoiden ja mustikkapiirakan kanssa sopii tokaji.

Rapujuhlat kasvissyöjälle

Kasvissyöjille katetaan pöytään syötävää, jossa on näperreltävää samoin kuin ravuissakin. Esimerkiksi kypsät uudet herneenpalot tai latva-artisokat maistuvat voisulaan kastettuina ja niille sopivat samat juomat kuin ravuillekin.

Teksti: Pirkko Koivu
Juomat ravuille verkkokaupasta
Alkon verkkokauppa

Alkon verkkokaupan kautta voit helposti tilata rapujuhlien juomat pieniin tai suuriin rapukekkereihin. Käytössäsi on tuhansien tuotteiden valikoima, joista voit valita oman makuiseesi juhlaan sopivat juomat. Toimitus myymäläämme on maksuton. 

Tutustu tuotteisiin >