Vinkkejä juhlien järjestämiseen

Koostimme juhlia järjestäville toimivia vinkkejä ja juomasuosituksia. Nouda suosikkijuomasi myymälästä tai tilaa makusi mukainen juoma verkkokaupasta.

Häiden, valmistujaisten tai vaikka ihan pienimuotoisten kotijuhlienkin järjestelyt saattavat tuntua stressaavilta. Onneksi hyvin suunniteltu juhla on puoliksi tehty, joten valmistelut ja niiden aikataulu kannattaa pohtia hyvissä ajoin. Katso näppärä kuuden vinkin muistilista juhlapöydän juomavalintoihin ja onnistuneisiin juhlajärjestelyihin.

1. Tervetuliaismalja

Juhlavieraille tarjotaan yleensä heti alkuun tunnelmaa kohottava alkumalja. Jos vieraat saapuvat samaan aikaan, juhlien emäntä tai isäntä pitää tervetuliaispuheen ja kohottaa lasin yhteiseen skoolaukseen.

Tervetuliaisjuoma on samalla ruokahalua herättelevä aperitiivi. Sen pitäisi siksi olla raikas, melko kuiva ja alkoholipitoisuudeltaan mieto.

Kuiva tai kuivahko kuohuviini on varma valinta. Samoin valkoviini, kevyt booli tai raikas drinkki toimii.

2. Juhlapöydän juomat

Alkumaljan jälkeen tarjottaville juhlajuomille on vakiintunut peruskaava:

  • ruokajuomina valko- ja punaviini, olut sekä jää- tai kivennäisvesi
  • ruokailun jälkeen kahvi ja tee sekä mahdollinen avec-juoma
  • aterian jälkeen seurustelujuomia

Noutopöydän ruokajuomina tarjotaan usein valikoima, josta vieraat valitsevat itse mieleisensä janonsammuttajan.

Juomat voi kattaa erilliseen pöytään tai valmiiksi ruokapöytiin. Isommissa tilaisuuksissa kaato jätetään usein tarjoilijoiden vastuulle.

Viinien pitää sointua monipuolisiin makuihin. Siksi noutopöydän valkoviini on kuiva tai puolikuiva, raikas ja aromikas. Punaviiniksi taas sopii keskitäyteläinen, hedelmäinen ja melko pehmeä viini. Myös roseeviini kannattaa pitää mielessä, se on paikallaan etenkin kesäisissä juhlissa.

Punaviiniä kuuluu yleensä enemmän kuin valkoviiniä, joten valko- ja punaviinin toimiva suhde on 2:3. Viinit voi sävyttää toisiinsa vaikka valitsemalla ne samalta alueelta tai tuottajalta.

Ruokailun jälkeen tarjottaviksi seurustelujuomiksi on hyvä kattaa alkoholittomia juomia sekä esimerkiksi viiniä, erilaisia oluita tai boolia. Baaritarjoilu on sekin yksi vaihtoehto.

Ylioppilasjuhlissa, muissa valmistujaisissa sekä monissa perhejuhlissa tarjoiluna on usein kahvipöytä. Alkumaljana tarjottava kuohuviini saattaa silloin olla tilaisuuden ainoa alkoholillinen juoma.

Juhlien juomat verkkokaupasta
Alkon verkkokauppa

Tilaa kun sinulle sopii, nouda veloituksetta omasta Alkostasi. Voit valita oman makuiseesi juhlaan sopivat juomat laadukkaista alkoholittomista vaihtoehdoista juhlaviin kuohuviin. 

Verkkokauppaan

3. Suuntaviivoja juomavalintaan

Kun ruoka tarjoillaan pöytään, ruokajuomat voi soinnuttaa tarkasti kuhunkin annokseen sopiviksi.

Kevyen makuiselle ruoalle valitaan kevyt viini tai olut, voimakkaalle täyteläinen. Toisaalta vastakohdat saattavat täydentää toisiaan, joten esimerkiksi tulisen ruoan kanssa maistuu kevyt ja raikas juoma. Jälkiruoan viini taas on aina astetta jälkiruokaa makeampi, jotta se ei maistu turhan happamalle.

Vanhan säännön mukaan kalan kanssa tarjotaan valkoviiniä, lihan kanssa punaista. Periaate pitää edelleen pintansa, mutta sitä voi myös rohkeasti rikkoa huomioiden ruokajuomien suuntaviivat.

Myös juomien tarjoilujärjestys kannattaa huomioida:

  • Kevyt viini tai olut tulee ennen täyteläistä,
  • Valkoviini yleensä ennen punaviiniä.
  • Kuiva viini tarjotaan ennen makeaa,
  • Yksinkertainen viini ennen laadukkaampaa.

4. Jos tarjoat, tarjoa myös alkoholitonta

Huomaavainen isäntäväki varaa alkoholittoman vaihtoehdon raskaana oleville ja autoileville vierailleen sekä niille, jotka haluavat joko vaalia terveitä elämäntapoja tai muutoin nauttia elämän hyvistä hetkistä ilman alkoholia.

Alkoholittomat ruoka- ja seurustelujuomat ovat kaikissa juhlissa tärkeä osa tarjoilua. Juhla voi aina olla myös kokonaan alkoholiton.

Alkumaljan holittomana vaihtoehtona maistuu alkoholiton kuohu- tai valkoviini, laadukas virvoitusjuoma tai vaikka alkoholiton booli.

Ruokajuomien alkoholittomina vaihtoehtoina kannattaa tarjota kuplaveden ohella alkoholittomia oluita ja viinejä. Kotikalja ja mehut ovat perinteinen vaihtoehto.

Alkoholittomat ovat parhaimmillaan, kun ne tarjotaan erittäin hyvin viilennettyinä.

5. Kutsut matkaan ajoissa

Vieraslista on pohja juhlien valmisteluille. Kutsut on hyvä lähettää ajoissa, jotta mahdollisimman moni tietää varata päivän.

Kutsun voi esittää rennosti puhelimitse, sähköpostilla, testiviestillä tai Facebookin kautta. Perinteinen postitettu kutsu ilahduttaa kuitenkin aivan erityisesti, joten paperikutsuja kannattaa harkita jo pienienkin kekkereiden kohdalla.

Kutsuun on syytä merkitä, mihin päivämäärään mennessä vieraiden toivotaan vastaavan. Se tehdään yleensä kirjainlyhenteellä V.P. (vastauspyyntö) tai hienommin RSVP (répondez s'il vous plaît eli vastatkaa, olkaa hyvä).

Jos määräaika on ajoissa, kutsusta kieltäytyneiden tilalle ehtii vielä pyytää muita vieraita. Siitä saattaa olla iloa, jos juhlapaikan koko on rajoittanut kutsujen määrää ensimmäisellä kierroksella.

Kutsussa kannattaa mainita juhlan aihe sekä mahdollinen pukukoodi. Siihen voi liittää myös tiedon lahjalistasta sekä ohjeet paikalle saapumiseen.

6. Noutopöytä vai pöytiintarjoilu?

Helppo ja rento noutopöytä 

Noutopöytä eli buffet on rento tarjoilumuoto, joka on helppo järjestää myös kotioloissa. Ruoat katetaan siihen nauttimisjärjestyksessä: alkuruoat ennen pääruokaa, kylmät ruokalajit ennen lämpimiä, kalaruoat ennen liharuokia.

Ruokien suunnittelussa kannattaa huomioida, syödäänkö ateria pöydissä istuen vai juhlatilassa liikkuen. Jos vieraat syövät seisaaltaan, ruoan tulisi olla helposti yhdellä kädellä haarukoitavaa. Vinkkejä noutopöydän juomiksi kerromme kohdassa Juhlapöydän juomat. 

Pöytiintarjoilu suuremmalle seurueelle vaatii apukäsiä

Pöytiintarjoilu on noutopöytää juhlavampi, mutta vaativa ratkaisu.

Kotona isäntäväki voi tarjoilla pienelle porukalle, mutta vähänkään suurempi vierasmäärä vaatii apuun tarjoilijat. Nyrkkisääntö on, että tarjoilijoita tarvitaan yksi kutakin 8–10 vierasta kohden.

”Ota, anna oikealta, tarjoa aina vasemmalta” on tuttu fraasi, joka pätee yhä. Jos siis vieraalle tarjotaan ruokaa vadilta itse otettavaksi, se tapahtuu hänen vasemmalta puoleltaan. Kaikki muu, kuten viinien kaato ja lautasten kerääminen, tapahtuu oikealta.

Ateria alkaa, kun emäntä tai isäntä tarttuu aterimiin. Kylmät ruoat aloitetaan samaan aikaan, mutta isoissa tilaisuuksissa lämpimän saa aloittaa, kun myös lähellä istuvat ovat saaneet annoksensa.

kuvat Otavamedia & Alko