Jäikö juomaa yli? Kymmenen niksiä käyttöön

Laadukasta olutta jäi kaatamatta laseihin, ja viiniäkin melkein puoli pulloa. Fiksu hyödyntää ylijäämäjuomat kekseliäillä tavoilla.

  1. Tee punaviinipäärynöitä tai leivo kakku. Koverra ja kuori päärynät, ja keitä ne punaviinin, veden ja sokerin seoksessa noin 15 minuuttia. Anna maustua tässä liemessä yön yli. Tarjoile liemitilkan sekä jäätelön tai kermavaahdon kanssa. Desilitra punaviiniä tai tummaa olutta maustaa myös suklaakakun taikinaa.

  2. Herkuttele sinisimpukoilla. Sinisimpukat merimiehen tapaan tarvitsevat ainakin kuusi desilitraa raikasta valkoviiniä. Mausta lisäksi persiljalla, salottisipulilla ja voilla.

  3. Marinoi. Punaviinistä saa hyvän pohjan esimerkiksi lammaspaistin marinointiin ja oluesta porsaanpaistin. Marinadin rungon muodostaa viini tai olut, joukkoon laitetaan pienempi määrä viinietikkaa, öljyä, valkosipulia, yrttejä sekä mausteita maun mukaan. Paisti laitetaan kulhoon ja marinadi kaadetaan päälle, annetaan maustua yön yli. Valkoviinipohjainen marinadi sopii kalalle ja vaalealle lihalle.

  4. Pakasta. Kaada pakasterasioihin tai jääpalapusseihin sopivia kerta-annoksia puna- ja valkoviiniä ja pakasta. Näin viinit eivät hapetu vaan pysyvät raikkaina, kun tarvitset niitä kokkaamiseen.

  5. Laita risottoa. Punaviini värjää risoton punaiseksi, valkoviini ei jätä väriä, mutta kumpikin sopii erilaisten risottojen nesteeksi. Viinin lisäksi risoton nesteenä käytetään liha-, kala-, kana- tai kasvislientä sekä mausteina yrttejä.

  6. Häädä oluella etanat ja kiillota huonekalut. Puutarhassa riesana olevat etanat pitävät oluesta. Laita astiaan ylijäänyttä olutta, niin etanat tulevat paikalle ja jäävät astiaan. Väljähtynyt olut sopii niksinikkareiden mielestä myös huonekalujen kiillotukseen. Kuiva liina kastetaan olueen, väännetään nihkeäksi ja kiillotetaan puiset kalusteet. Ne pyyhitään lopuksi vielä kuivalla liinalla.

  7. Nauti myöhemmin. Hanki tyhjiöpumppu, sulje avattu pullo sen avulla ja säilytä kylmässä. Avattu viini säilyy näin pitempään ja voit nauttia sen myöhemmin. Laadukas kuohuviini ja samppanjakin säilyvät stopperilla suljettuna jääkaapissa, ja kuplat pysyvät tallessa ainakin seuraavaan päivään.

  8. Tee keittoja tai liemiä. Valkoviini sopii kalaliemen tai -keiton pohjaksi. Kalan ruotoja keitetään lempeästi valkoviinin, veden ja mausteiden seoksessa ja vaahto kuoritaan. Kirkkaaseen liemeen valmistetaan maukas kalakeitto. Ylijääneellä kuohuviinitilkalla saa kuohkeutta sosekeittoihin, viini lisätään vasta juuri ennen tarjoilua. Punaviinistä saa herkullisen tiiviin kastikepohjan, kun sitä keitetään hitaasti kokoon yrttien kanssa.

  9. Valmista sangriaa tai boolia. Sangriaan tarvitset punaviinin lisäksi appelsiineja ja sitruunoita, joista puristat mehun. Lisätään virvoitusjuomaa ja annetaan maustua. Koristellaan hedelmäviipaleilla ja lisätään jäitä. Myös olut sopii juomasekoituksiin – kokeile vaikkapa oluen ja ginger alen sekoitusta. Olut käy myös boolien ainesosaksi yhdessä viinin kanssa: sekoita 1 pullo valkoviiniä, 1 pullo olutta, mausta sokerilla ja koristele mansikoilla.

  10. Mausta. Portviinit ja muut väkevät viinit maustavat keittoja ja kastikkeita, jo pieni tilkkanen riittää antamaan makuun oman silauksensa. Olut maustaa pataruokia.