Jäikö juomaa yli? Kymmenen niksiä käyttöön

Laadukasta olutta jäi kaatamatta laseihin, ja viiniäkin melkein puoli pulloa. Fiksu hyödyntää ylijääneet juomat kekseliäillä tavoilla.

1. Tee punaviinipäärynöitä tai leivo kakku

Olutta voi käyttää kakussa

Koverra ja kuori päärynät, ja keitä ne punaviinin, veden ja sokerin seoksessa noin 15 minuuttia. Anna maustua tässä liemessä yön yli. Tarjoile liemitilkan sekä jäätelön tai kermavaahdon kanssa. Desilitra punaviiniä tai tummaa olutta maustaa myös suklaakakun taikinaa.

2. Herkuttele sinisimpukoilla


Sinisimpukat merimiehen tapaan tarvitsevat ainakin kuusi desilitraa raikasta valkoviiniä. Mausta lisäksi persiljalla, salottisipulilla ja voilla. Voit myös valmistaa sinisimpukat siideriliemessä. 

3. Marinoi

Punaviini marinoinnissa

Punaviinistä saa hyvän pohjan esimerkiksi lammaspaistin marinointiin ja oluesta porsaanpaistin. Marinadin rungon muodostaa viini tai olut, joukkoon laitetaan pienempi määrä viinietikkaa, öljyä, valkosipulia, yrttejä sekä mausteita maun mukaan. Paisti laitetaan kulhoon ja marinadi kaadetaan päälle, annetaan maustua yön yli. Kokeile reseptinä vaikka Merlot-lammasta. Valkoviinipohjainen marinadi sopii kalalle ja vaalealle lihalle. Maistuva resepti on esimerkiksi japanilainen-siika.

4. Pakasta

Kaada pakasterasioihin tai jääpalapusseihin sopivia kerta-annoksia puna- ja valkoviiniä ja pakasta. Näin viinit eivät hapetu vaan pysyvät raikkaina, kun tarvitset niitä kokkaamiseen.

5. Laita risottoa

ylijäänyt viini risotossa

Punaviini värjää risoton punaiseksi, valkoviini ei jätä väriä, mutta kumpikin sopii erilaisten risottojen nesteeksi. Viinin lisäksi risoton nesteenä käytetään liha-, kala-, kana- tai kasvislientä sekä mausteina yrttejä. Katso kaikki risottoreseptimme.

6. Häädä oluella etanat ja kiillota huonekalut

Puutarhassa riesana olevat etanat pitävät oluesta. Laita astiaan ylijäänyttä olutta, niin etanat tulevat paikalle ja jäävät astiaan. Väljähtynyt olut sopii niksinikkareiden mielestä myös huonekalujen kiillotukseen. Kuiva liina kastetaan olueen, väännetään nihkeäksi ja kiillotetaan puiset kalusteet. Ne pyyhitään lopuksi vielä kuivalla liinalla.

7. Nauti myöhemmin

Hanki tyhjiöpumppu, sulje avattu pullo sen avulla ja säilytä kylmässä. Avattu viini säilyy näin pitempään ja voit nauttia sen myöhemmin. Laadukas kuohuviini ja samppanjakin säilyvät stopperilla suljettuna jääkaapissa, ja kuplat pysyvät tallessa ainakin seuraavaan päivään.

8. Tee keittoja tai liemiä

Alkoholi kastikkeessa

Valkoviini sopii kalaliemen tai -keiton pohjaksi. Kalan ruotoja keitetään lempeästi valkoviinin, veden ja mausteiden seoksessa ja vaahto kuoritaan. Kirkkaaseen liemeen valmistetaan maukas kalakeitto. Ylijääneellä kuohuviinitilkalla saa kuohkeutta sosekeittoihin, viini lisätään vasta juuri ennen tarjoilua. Punaviinistä saa herkullisen tiiviin kastikepohjan, kun sitä keitetään hitaasti kokoon yrttien kanssa. Katso kaikki kastikereseptimme. 

9. Valmista sangriaa tai boolia

Sangriaan viiniä

Sangriaan tarvitset punaviinin lisäksi appelsiineja ja sitruunoita, joista puristat mehun. Lisätään virvoitusjuomaa ja annetaan maustua. Koristellaan hedelmäviipaleilla ja lisätään jäitä. Katso kaikki sangriareseptimme. Myös olut sopii juomasekoituksiin – kokeile vaikkapa oluen ja ginger alen sekoitusta. Olut käy myös boolien ainesosaksi yhdessä viinin kanssa: sekoita 1 pullo valkoviiniä, 1 pullo olutta, mausta sokerilla ja koristele mansikoilla.

10. Mausta

Punaviini padassa


Portviinit ja muut väkevät viinit maustavat keittoja ja kastikkeita, jo pieni tilkkanen riittää antamaan makuun oman silauksensa. Olut maustaa pataruokia, kuten riistapataa.