Näin järjestät pruuvin kotona

Viinitasting kotioloissa eli kotipruuvi on viihdyttävä ja sosiaalinen tapa oppia tuntemaan viinejä paremmin. Maistelemalla voi löytää uusia suosikkeja niin rypäleistä kuin viinialueistakin.

Pruuvi on rento tapa saada ihmiset keskustelemaan ja se tuo luksusta iltaan ystävien kanssa. Pruuvi sopii myös bisnestilaisuuden teemaksi ja sen avulla voi tutustua vaikka treffikumppaniin.

Mitä viinejä kannattaa pruuvata?

Maisteltavana voi olla esimerkiksi tietyn viinialueen tuotteita: kuohu, valko- ja punaviiniä. Hyvä vaihtoehto on myös valita tietystä rypäleestä valmistettua viiniä kolmesta eri maasta.

Alkon myyjä ehdottaa mielellään teemoja ja maisteluun sopivia viinejä. Jos pruuviin valitaan eri viinityyppejä, maistelujärjestys on: kuohuviini, valkoviini, punaviini, jälkiruokaviini.

Viinit voivat olla erihintaisia. On mielenkiintoista testata, voiko maun perusteella päätellä viinin hintaluokan tai tunnistaako oman suosikkiviininsä muiden joukosta.

Pruuvi on myös mahdollisuus tutustua viinimaailman jalokiviin. 100−1 000 euron hinta ei kirpaise niin paljon, kun hinta jaetaan maistajien kesken. Huippuviineistä nautitaan yleensä ruoan kera.

Montako viiniä ja kuinka monta osallistujaa?

Viinejä kannattaa maistella ja vertailla toisiinsa kolmen seteissä. Kullekin maistajalle kaadetaan kolme lasia viiniä, enintään 8 cl per lasi. Ensimmäisten viinien jälkeen lasit huuhdotaan ja maistellaan halutessa seuraavat kolme. Illan aikana yhteensä kolme tai kuusi tuotetta on maisteluun hyvä määrä.

Normaalin ruokapöydän ääreen mahtuu muistiinpanoja tekemään kuudesta kahdeksaan pruuvaajaa. Kymmenen saattaa kotioloissa olla liikaa keskustelunkin kannalta. Pruuveja kannattaa järjestää mieluummin useammin ja sopivan pienellä joukolla.

Sokkona vai ei?

Tämä on makuasia. Kun pullot ja etiketit on peitetty, on pakko keskittyä pelkästään juoman ominaisuuksiin, ulkonäköön, tuoksuun ja makuun. Pullojen ja mielellään lasienkin numerointi on tärkeää, jotta tuotteet eivät sekoitu.

Toisaalta keskustelua syntyy myös, kun etiketit ovat näkyvissä ja osallistujat voivat maistellessa kertoa kokemuksiaan pruuvattavana olevista viineistä. Tieto viinin maineesta saattaa kuitenkin vaikuttaa maistelijan mielipiteeseen.

Mitä tarvitsee kotipruuvin järjestämiseen?

Maisteltavat viinit, ainakin kaksi jalallista tulppaaninmuotoista lasia per osallistuja, muistiinpanovälineet, foliota tai paperia pullojen peittämiseen, talouspaperia ja sylkykupit. Maistellun viinin pois sylkeminen ei ole turhaa hienostelua, sillä aistit pysyvät terävinä ja kotiin voi ajaa autolla. Viinin ominaisuuksista voi nauttia riippumatta siitä, sylkeekö sen pois vai ei.

Suun puhdistamiseksi viinien välissä kannattaa varata sekä vettä että patonkia tai neutraalin makuisia keksejä. Juustoja ei yleensä tarjota viinipruuvissa, ellei pruuvin teema ole viinit ja juusto.

Mitä muuta kannattaa huomioida?

Vaikka ammattilaista ei tarvita ohjaamaan pruuvia, kannattaa jonkun hallinnoida maistelua. Hän hankkii juomat ja perehtyy niihin esimerkiksi kysymällä Alkon myyjältä viinien alkuperästä ja makuprofiilista. Kotipruuvin vetäjä peittää pullojen etiketit ja pitää huolta maistelujärjestyksestä.

Jokainen osallistuja voi myös tuoda oman suosikkinsa ja peittää pullon etiketin valmiiksi. On vain hauskaa, jos kaksi osallistujaa tuo saman viinin − eri asia on, huomataanko se pruuvatessa.

Viinejä maistellessa kannattaa tehdä muistiinpanoja. Aromeja voi kuvailla omin sanoin tai antaa viineille tähtiä.

Mitä kaikkea viinistä pitäisi tunnistaa?

Viineistä havainnoidaan ulkonäköä, väriä, aromimaailmaa eli tuoksua ja makua. Maistellessa arvioidaan viinin alku-, keski- ja jälkimakua. Pitkä ja monivivahteinen jälkimaku on hyvän viinin merkki. Alkumaun ei ole tarpeen erityisesti korostua.

Lasissa pyörittely tai purskuttelu korvaavat osaltaan viinin dekantointia. Olisi työlästä kaataa kaikki pruuvin tuotteet karahveihin.

Viiniä kuvaillaan melko vakiintunein adjektiivein. Kotipruuvissa näihin standardoituihin termeihin ei tietenkään tarvitse rajoittua.

Entä oluiden maisteleminen?

Oluet sopivat hyvin pruuvattaviksi. Maistelu kulkee samaan tapaan kuin viineissä, tosin oluita kannattaa maistella vain kahta kerrallaan. Oluita ei maistellessa ole tapana sylkeä pois, mutta niin voi halutessaan hyvin tehdä. Tuotteita voi olla useita, koska ne ovat viinejä halvempia ja alkoholipitoisuus on pienempi. Laseja tarvitaan runsaasti, ettei niitä tarvitse jatkuvasti huuhdella.