Pakkaa eväät mukaan talvipiknikille

Kevät on talvisen ulkoilun sesonkia. Talvisen reippailun tauolla tai sen jälkeen maistuvat kuumat ja muhkeat retkieväät. Pakkaa termokseen höyryävää keittoa tai kääräise folioon lämpimät leivät.

”On hämmästyttävää, miten nopeasti metsä vaikuttaa mieleen. Jo lyhyelläkin luontoretkellä huomaa, miten stressi ja kiire katoavat”, sanoo Luonto liikuttamaan -hankkeen projektipäällikkö Kati Vähäsarja.

Moni luonnossa liikkuja odottaa lumien sulamista, vaikka metsään voi hyvin mennä talvellakin. Varsinkin tänä talvena, kun lunta on ollut vähemmän, on metsässä kulkeminen ollut vaivatonta.

Vähäsarja muistuttaa, että vaikka kaupungissa kadut olisivat loskaisia, luonnossa sitä ei huomaa. ”Varsinkin pakkaspäivänä luonto on ihan älyttömän kaunis, oikea talven satumaa”, Vähäsarja sanoo.

Vaihtoehto makkarapaketille

Usein oma lähimetsä tarjoaa loistavat puitteet luontoretkelle. Kun jaksaa nähdä vähän vaivaa, voi luonnon helmaan loihtia hienon talvipiknikin.

”Perinteiselle makkarapaketille on olemassa paljon vaihtoehtoja. Kun valmistelee etukäteen, voi retkelle saada mukaan ihan kunnon aterian.” 

Lämmin ateria ei aina vaadi edes retkikeitintä tai nuotiota. Täytetyt voileivät ja termospulloon pakattu lämmin keitto ovat käteviä ulkona nautittavia lounaita.

Uunista tulevan laatikkoruoankin voi pakata retkelle mukaan, kunhan vain vuoraa astian hyvin foliolla ja sanomalehdellä.

Onnistuneen luontoretken takaavat istuma-alustat ja säänmukaiset varusteet. Vaikka taivaalta tulisi vettä tai lunta, ei ole este luontoretkelle. Se on vain varustelukysymys.