Mitä vietäisiin?

Illalliskutsut tai tupaantuliaiset tulossa ja jotain pitäisi viedä lahjaksi, mutta mitä? Tapakirjan kirjoittanut tietokirjailija Suvi Ruotsi ja Alkon oheistuotteiden tuotepäällikkö Kristiina Lilienkampf opastavat.

Viemisiä vai ei?

Kyläpaikassa tai juhlissa ojennettu tuliainen on kohtelias tapa osoittaa, että arvostaa saamaansa kutsua ja isäntäväen vaivannäköä. Monessa kodissa kaapit ovat jo täynnä, eikä turhaa tavaraa toivota. Osuvin lahja on usein sellainen, jonka voi syödä tai juoda.

Kannattaa tietysti huolehtia, ettei vie sellaisia ruokia tai juomia, jotka eivät saajalleen sovi. Isäntäväen ruokavalion ja mahdollisten allergioiden selvittäminen on tärkeämpää kuin sen arvuuttelu, odottavatko he tuliaisia vai eivät.

Mitä lahjaksi?

Juomalahjaa valitessa kannattaa miettiä saajan makumieltymyksiä. Onko tämä laatuoluen ystävä vai kuohuviinifani? Pitääkö hän erityisesti liharuoista vai onko hän kasvissyöjä? Nauttiiko hän leipomisesta? Näiden pohjalta saa jo hyviä vinkkejä siihen, millainen juoma olisi sopiva tuominen.

Kasvissyöjälle ei kannata viedä lihalle sopivaa tuhtia punaviiniä, ja aasialaisten ruokien ystävälle olut voi olla viiniä sopivampi lahja. Kakkuleipurille lahjakassiin voi sujauttaa makean jälkiruokaviinin.

Jos olet viemässä tuliaisviiniä ystävälle, jonka maun tunnet, valitse hänen lempiviininsä. Voit myös kysyä myyjältä, voisiko hän suositella jotakin uutta vaihtoehtoa samasta kategoriasta. Hauska ja osuva idea on myös pakata lahjapussiin saajan lempicocktailin ainekset.

Sellaisenaan vai pakettiin käärittynä?

Lahjojen lisäksi arkistenkin viemisten kohdalla voisi useammin miettiä lahjan paketointia. Kaunis paketti on ilo ojentaa ja saa lahjan näyttämään heti hieman harkitummalta. Viinipullon voi sujauttaa valmiiseen lahjakassiin tai sen kaulan ympäri voi kietaista nauhan tai rusetin. Alkon valikoimasta löytyy monille erikokoisille ja -muotoisille pulloille sopivia lahjapusseja ja -koteloita.

Jotain pullon lisäksi?

Juomalahjaa on helppo personoida erilaisilla oheistuotteilla, jotka sopivat valittuun juomaan. Kuohuviinin kumppaniksi Alkon valikoimasta löytyy laadukkaita pullonavaajia ja -sulkijoita sekä coolereita. Viinilahjan kylkeen voi lisätä vaikkapa lasinmerkkaajia, kaatonokan tai tyhjiöpumpun. Olutlahjan lisukkeeksi käyvät oluttyypille tarkoitetut lasit. Juoman seurana annettu tarvike jää muistoksi antajasta ja on hyödyksi jatkossakin.

Alkoholia vai ei?

Alkoholijuoma voi sopia lahjaksi myös sellaiselle, joka kuluttaa juomia vain satunnaisesti. Myös alkoholittomasta valikoimasta löytyy hyviä lahjajuomia. Alkoholijuomia voi viedä tuliaisiksi sellaisillekin, jotka käyttävät niitä lähinnä ruoanlaitossa – vaikka leipomansa omenapiirakan maustamiseen. Tällöin pullon voi pakata kauniiseen koriin, jossa on myös piirakan täytteeksi sopivia omenoita.

Vaikka isäntäväki ei olisi alkoholijuomien suurkuluttaja, monet nauttivat mielellään lasillisen laadukasta kuohuviiniä, kun on aika juhlistaa syntymäpäiviä, valmistujaisia tai uutta työpaikkaa. Tällaiselle saajalle voi valita viemiseksi juoman, joka hyötyy säilytyksestä.

Pitääkö lahja avata heti?

Lahjaksi tuotuja juomia ei ole pakko avata samana iltana. Isäntäväki suunnittelee yleensä itse illan juomatarjoilun sen mukaan, mitä ruokaa he aikovat tarjota. Tuliaisviini saattaa olla ristiriidassa illan ruokatarjoilun kanssa. Arkisissa tilaisuuksissa lahjan tuoja voi kertoa reippaasti ja suoraan, onko tuliainen tarkoitettu yhdessä nautittavaksi vai vasta myöhemmin avattavaksi.