Mikä juoma savukalalle?

Savustuspöntöstä nouseva tuoksu nostaa veden kielelle. Savukalan kanssa maistuu vivahteikas ja ryhdikäs viini tai hedelmäinen olut.
Kesän herkkuihin kuuluvat itse savustetut tai valmiina ostetut savumuikut, -silakat, -siiat tai -ahvenet. Makuja täydentävät uudet perunat tai tuoreet kauden kasvikset.
Juomasuositus
Mikä juoma savukalalle?

Savuaromi sekä kalan suolaisuus ja rasvaisuus antavat raamit juomavalinnalle. Vähärasvaiselle tai kylmänä tarjottavalle kalalle sopii kevyempi viini tai olut, rasvaiselle ja lämpimänä tarjottavalle täyteläisempi. Myös ohessa tarjottavat ruuat sekä kastikkeet voivat tehdä kokonaisuudesta tuhdimman tai kevyemmän.

Täyteläisiä, tanniinisia punaviinejä kannattaa savukalan kanssa välttää, samoin voimakkaan tammisia valkoviinejä. Vahva tammen maku viinissä korostaa savuaromin karvautta.


Runsaasti juomavaihtoehtoja


Valkoviineistä savukalan kanssa sopivat lähinnä makutyypiltään vivahteikkaat ja ryhdikkäät eli Alkon makutyypeissä turkoosilla värillä merkityt viinit.

Myös keveistä punaviineistä sekä kuivista roseeviineistä löytyy kokeiltavaa. Punaviineistä tulevat kysymykseen lähinnä sinisellä tunnusvärillä merkityt eli Alkon makutyypeissä marjaisat ja raikkaat viinit.

Helsinkiläisen ravintola Luomon viinimestari Laura Kavander vinkkaa, että savukalalle sopivia rosee- ja punaviinejä löytyy erityisesti Ranskasta.

Provencen kepeät roseet käyvät varsinkin vaalealihaisen savukalan seuraan. Lohikalan kanssa tarjotaan tuhdimpaa roseeta, esimerkiksi Rhônen alueelta Ranskasta tai Espanjasta. Punaviineistä valitsisin kevyen beaujolais’n, lohikaloille myös hedelmäisen, nuoren côtes du rhônen.”


Savukalan viinit ja oluet


Oluista savukalan kanssa sopivat alet, jos juomalta halutaan runsautta ja täyteläisyyttä. Ale-tyyppisissä oluissa on sitrus- ja muiden hedelmien aromeja kontrastina savun makuun.

Lagerit ja pils-tyyppiset oluet ovat keveämpiä kuin alet. Nämä sopivat, jos savukalan kanssa tarjottavalta juomalta toivotaan raikkautta ja hentoa yrttisyyttä.

Pinot blanc, pinot gris: Monikäyttöisiä viinejä, joiden hedelmäisyys on miellyttävä savukalan kanssa. Alsacen viinit ovat usein täyteläisempiä kuin saksalaiset ja pohjoisitalialaiset samoista rypälelajikkeista. Myös Uuden maailman maissa kuten Uudessa-Seelannissa ja Yhdysvalloissa tehdään pirteitä pinot gris-viinejä.

Riesling: Varma valinta savukalapöytään. Rieslingin hapokkuus ja sitrushedelmiä muistuttava maku piristää savukalojen makua. Hyviä vaihtoehtoja löytyy Alsacesta, Saksasta, Itävallasta ja Australiasta.

Chardonnay: Tammettamaton, hedelmäinen chardonnay on monipuolinen kalaviini. Chablis-viinit ovat mineraalisia ja omenaisia, monissa uuden maailman chardonnay-viineissä taas on kypsien trooppisten hedelmien aromeja, jotka nekin sopivat savukalan makuihin.

Soave ja muut italialaiset: Kuiva ja vivahteikas soave on monikäyttöinen erilaisten ruokien kanssa. Monet muutkin kuivat italialaiset valkoviinit, esimerkiksi Verdicchio, käyvät savukalapöytään. Nämä viinit maistuvat myös uusien perunoiden ja kasvisten seurana.