Juomien keskinäinen sopusointu

Jos aterialla tarjotaan useampia juomia, on hyvä muistaa seuraavat hyvät neuvot:

Kevyt viini ennen täyteläistä viiniä

Makuaisti turtuu, jos ensin juomma ja syömme voimakkaita makuja. Niiden jälkeen kevyet makuvivahteet peittyvät ja tuntuvat latteilta.

Valkoviini ennen punaviiniä

Ohje on oikeastaan edellisen toisto, jos lähdetään vanhasta ajattelusta, että valkoviini on aina kevyempää kuin punaviini. Valkoviini/ punaviini -järjestyksestä voidaan kuitenkin harkiten poiketa, jos ruokalajijärjestys vaatii niin.

Alkupalaksi tarjotun lihapateen kanssa voidaan hyvin nauttia kevyttä punaviiniä ja pääruoaksi valitun linnun kanssa voimakasaromista valkoviiniä.

Kuiva viini ennen makeaa viiniä

Kuiva viini maistuu "happamalta", jos se tarjotaan heti makean viinin jälkeen. Jos alkuruoaksi on valittu esimerkiksi hanhenmaksaa ja sen kanssa sopivaa makeaa valkoviiniä, on gastronomisesti oikein tarjota väliruokaa, esimerkiksi kevyttä alkuruokakeittoa tai väliruoaksi sopivaa sorbettia, joka huuhtelee suun ennen kuin siirrytään nauttimaan varsinaista pääruokaa viineineen.

Nuori ja yksinkertaisempi viini ennen iäkästä ja laadukasta viiniä

Kalliit ja parhaimmat viinit kannattaa tarjota vaatimattomampien jälkeen. Ateria latistuu, jos sen kohokohta on heti alussa. Jälkiruoan viini on makea Jälkiruokaviinin olisi oltava itse jälkiruokaa makeampaa. Poikkeus vahvistaa tässäkin säännön, esimerkiksi aitoa samppanjaa voi tarjota jälkiruokienkin kanssa.

Yhdistä eri juomatyypit harkiten

Snapsi turruttaa makuhermoja, joten sen kanssa tai sen jälkeen tarjotun viinin maku ei pääse täysiin oikeuksiinsa. Snapsiaterialle ei siis kannata valita ainakaan huippuviinejä. Olut ja viini eivät vanhan ohjeen mukaan sovi erityisen hyvin samalle aterialle. Meillä pohjoismaissa on kuitenkin paljon ruokia, joiden kanssa mielellään tarjoamme olutta. Jos alkuruoan juomana on olut ja pääruoan kanssa halutaan nauttia viiniä, kannattaa valita ruoka, jonka makuun sopii tarpeeksi aromikas tai voimakas viini.

Alkoholiton vaihtoehto

Kaikki eivät voi tai halua nauttia alkoholipitoisia juomia. Jos tervetuliaislasillisena on alkoholipitoinen cocktail, valmistetaan mehuista tai virvoitusjuomista mieluiten samanvärinen, hyvänmakuinen alkoholiton cocktail.

Pöytäjuomiksi juhlavaan tilaisuuteen valitaan alkoholittomia viinejä. Näin kaikilla on edessään samanlaista juomaa ja samanlaiset lasit.

Arkisemmalla aterialla, esimerkiksi liikelounaalla, pöytäjuomaksi sopii mainiosti vesi tai alkoholiton olut. On myös huomaavaista varata ruokapöytään viinilasin viereen vesilasi; viinistä nautitaan, mahdollinen jano sammutetaan vedellä.