Mitä juomaksi kalalle ja ravuille?

Alsacen viinit ja vehnäoluet ovat suosittuja juomia Ahvenmaan kahdessa Alkon myymälässä. Moni etsii kesäaikaan makupareja erityisesti savustetulle kalalle ja ravuille – tyypillisille saariston ruokalajeille.
Kala kaikissa muodoissaan kuuluu ahvenanmaalaiseen kesään. Ahkerat kalastavat itse, muut hankkivat saaliinsa kaupan kalatiskiltä. Paistettu ahven ja uudet perunat kermaviilikastikkeen kanssa on suosittu kesäruoka.

Ahvenanmaalla on 2 Alkon myymälää: Maarianhaminan Sittkoffin-ostosgalleriassa ja Maxingen kauppakeskuksessa Jomalassa.

Ahvenanmaan Alkon myymälöiden myymäläpäällikkö Sannikka Björklund kertoo oman suosikkinsa: ”Luomu-rieslingviini Alsacesta on maultaan pehmeä, mikä täydentää miedon ahvenen makua ja se sopii myös, jos kermaviilikastiketta maustetaan sitruunalla.”
Juomasuositus
Mitä juomaksi kalalle ja ravuille?

Savukalan kanssa viinejä ja olutta

Savustettu kala, usein lohi, on myös varma kesän merkki. Myös sen kanssa sopivat erinomaisesti Alsacen viinit.

”Kannattaa kokeilla viinejä, jotka on tehty Gewürztraminer-rypäleestä”, Maarianhaminan keskustassa sijaitsevan Sittkoffin ostosgallerian Alkon myyjä Ina Juselius suosittelee. Monet Alsacen viineistä on sekoituksia, joissa on mukana esimerkiksi Riesling- ja Pinot Gris -rypälettä. Juseliuksen mukaan ne sopivat myös mainiosti rasvaisen lohen pariksi.

”Jos haluaa ruoan kanssa olutta, suosittelen saksalaista vehnäolutta tai tummaa lageria. Tumman oluen makeat karamellinsävyt sopivat hyvin vahvaan savun makuun.”

Mitä viiniä rapujen kanssa?

Loppukesästä, 21. heinäkuuta alkaen päästään nauttimaan tuoreita rapuja. ”Puolikuiva riesling-viini!” vastaa Sittkoffin myyjä Nika Lindholm, kun häneltä kysytään sopivaa viiniä rapujen kanssa. Lindholm kehottaa kokeilemaan myös Itävallan epävirallisesta kansallislajikkeesta Grüner Veltlineristä tehtyjä viinejä.

”Rypäleestä tehdään hapokkaita viinejä, joiden sitrus- ja pippurinmaut sopivat hyvin rapujen kanssa. Puolikuiva kuohuviini tai aito samppanja käyvät myös aina”, Lindholm suosittaa.

Kesäinen salaatti

Kalan vastapainoksi kaivataan joskus muutakin. Kesäinen vaihtoehto on tuoreista kasviksista tehty kanasalaatti, jota tarjotaan vinegrette-kastikkeen kanssa.

”Valitsisin kesäisen salaatin kumppaniksi roseeviinin, vaikkapa puolikuivan merlot-viinin”, suosittelee Maxingen Alkon myyjä Catharina Henriksson. Grillatun lihan kanssa Henrikssonin kollega Sannikka Björklund kannustaa kokeilemaan myös vähän harvinaisemman rypälelajikkeen viiniä:

Zinfandel-rypäleestä valmistettu punaviini menee hienosti grillatun lihan kanssa!”