Valitse kesäkasviksille raikas viini

Kesä ja kasvikset kuuluvat yhteen. Juomaksi kasvisruoille sopivat kevyet ja kuivat viinit sekä pehmeän makuiset vaaleat oluet.

Kesän ensimmäiset uudet perunat ovat tapaus. Vuodenaika tuo tarjolle muitakin herkkuja. Niitä ovat esimerkiksi torien ja kotipuutarhojen rapeat salaatit, yrtit, maukkaat herneenpalot ja pikkuporkkanat sekä tuoreet marjat.

Viineistä löytyy paljon kasviksille sopivia, keveitä ja raikkaita vaihtoehtoja. Vain täyteläiset, tanniiniset punaviinit ja voimakkaat tammiset valkoviinit jäävät odottamaan tuhdimpia aterioita.

Tarjolla on myös piknik-koriin sopivia, käteviä pieniä pullokokoja, esimerkiksi 0,375 litran pulloja.

Juomasuositus
Valitse kesäkasviksille raikas viini

Salaatille ja uusille perunoille kevytaromisia valkoviinejä


Kasvissalaattien kanssa sopivat melko kevytaromiset, tammettamattomat valkoviinit.

Alkon viinimakutyypeistä sopivia vaihtoehtoja löytyy runsaasti keltaisella tunnusvärillä merkittyjen pehmeiden ja kepeiden sekä vihreällä merkittyjen pirteiden ja hedelmäisten valkoviinien joukosta. Tällaisia ovat esimerkiksi italialaiset orvietopinot bianco ja pinot grigio ja saksalaiset kuivat valkoviinit.

Samoin espanjalaisista ja ranskalaisista valkoviineistä sekä eri maiden kuohu- ja roseeviineistä löytyy hyviä vaihtoehtoja.

Jos ruoassa on runsaasti aromikkaita yrttejä, kuten tilliä, viininkin on hyvä olla aromikas. Monien mielestä sauvignon blancin ja tillin aromit sointuvat hyvin yhteen.

Kaikki edellä mainitut viinit maistuvat myös uusien perunoiden kanssa. Oluista uusien perunoiden sekä salaattien seuraan sopivat vaaleat oluet, kuten pils tai lager.


Kypsille kasviksille runsaampi viini


Kypsien, grillattujen tai juustolla kuorrutettujen kasvisten kanssa juomakin voi olla runsasmakuisempi.

Kypsennys, öljyt ja kastikkeet syventävät ja pehmentävät kasvisten makuja ja toimivat siltana viinin ja ruuan välillä. Alkon punaviinien makutyypeistä sopivia vaihtoehtoja löytyy marjaisista ja raikkaista sekä pehmeistä ja hedelmäisistä viineistä. Kevyet punaviinit kuten saksan tai itävallan punaviinit, beaujolaispinot noir -viinit ja kevyt tempranillo sopivat hyvin.

Valkoviineistä runsaampien ruokien kanssa maistuvat pirteät ja hedelmäiset sekä vivahteikkaat ja ryhdikkäät viinit, kuten monet chardonnayt, viognieritsauvignon blancit ja rieslingit sekä Itävallan grüner veltlinerit.


Marjojen kanssa makea kuohuviini


Mansikoiden ja kermavaahdon kanssa sopii makea, hillitysti kuohuva moscato d’asti.

Moscato d’asti sekä makeat kuohuviinit sopivat muidenkin tuoreista marjoista tehtyjen jälkiruokien kanssa.


Muista myös alkoholittomat juomat


Lämpimällä säällä ja juhlissa kannattaa varata tarjolle myös runsaasti alkoholitonta janojuomaa, kuten jäävettä, kivennäisvettä tai mehua. Myös alkoholittomia oluitasiidereitä ja viinejä on saatavissa useita eri vaihtoehtoja.