Laita lampaalle aprikoosia

Karitsan makua on totuttu korostamaan minttuhyytelöllä. Kaikki eivät hyytelöstä innostu, mutta onneksi on vaihtoehtoja.

Luumun sanotaan sopivan karitsanpaistin kanssa, mutta makua täydentävät myös aprikoosi ja reilut juurekset, sanoo somerolaisen lammastilan isäntä Juha Nokka.

Nokan suosikkeja karitsan lisukkeina ja mausteena ovat perinteiset peruna, porkkana ja sipuli. Uudempana vaihtoehtona pirteä aprikoosi sopii myös erinomaisesti lampaan makuun. Aprikoosit kannattaa laittaa paistin mukana uuniin, jossa ne muhivat maukkaiksi liemessä.

Pääsiäisen lampaan voi myös valmistaa kokonaan uudella tavalla lammaskaalina. Lammastarhuri Nokan lapsuudenkodin perinneherkku voisi hänen mielestään hyvin saada sijan pääsiäispöydässä.

Lihana lammaskaalissa käytetään lapaa ja niskaa. Vihanneksiksi tarvitaan kaalin ohella palsternakkaa, selleriä ja sipulia. Liha keitetään puolikypsäksi ennen kuin mukaan laitetaan vihannekset. Ruoka valmistuu hitaasti hauduttamalla.

Juomasuositus
Laita lampaalle aprikoosia

Aprikooseilla maustetun lammaspaistin makeus vaatii viiniltä runsasta hedelmäisyyttä. Punaviineistä kannattaa valita mehevä ja hilloinen, kohtuullisesti tammitettu malbec Argentiinasta tai zinfandel Yhdysvalloista, valkoviineistä taas pirteä ja hedelmäinen, kuiva tai puolikuiva Riesling Saksasta tai Alsacesta. Oluista hedelmäiset ja vivahteikkaat alet sopivat hienosti.

Lammaskaali on perinteinen olutruoka, jonka seurassa viihtyvät rapsakasti humaloidut alet tai runsaat ja vivahteikkaat luostari- eli trappistioluet. Viineistä lammaskaalin kumppaniksi sopivat parhaiten Alsacen raikkaan hapokkaat riesling-viinit.