Mitä juomaksi riistan kera?

Hyvä riistajuoma on aina persoonallinen ja täyteläinen. Riistaa tarjoillaan useimmiten juhlaruokana, joten riista-aterian viini voi olla hieman tavallista hinnakkaampi. Monet riistaruoat ovat melko voimakkaan makuisia, joten viiniltäkin vaaditaan rakennetta, aromikkuutta ja täyteläisyyttä.
Juomasuositus
Mitä juomaksi riistan kera?

Perussääntö on, että lintujen kanssa kannattaa suosia viinejä, joiden happorakenne on hyvä, kun taas roseeksi jätettävän fileen kera sopivat tanniiniset punaviinit. Pataruoat rakastavat kypsän hedelmäisiä ja pehmeitä punaviinejä.

Myös monet aromikkaat oluet, kuten tummat lagerit, täyteläiset aletporterit ja stoutit sopivat hyvin riistan kanssa nautittaviksi.


Riistalinnuille kevyehköä


Suomen yleisimpiä riistalintuja ovat vesilinnuista sorsalinnut, metsäkanalinnuista riekko, pyy, teeri ja metso sekä istutusten kautta maahan levinnyt ja ruokakaupoissakin yleistyvä peltokanalintu fasaani.

Linturuoat ovat riistaruoista miedoimpia ja hienostuneimpia, joten niille valitaan useimmiten melko kevyt tai keskitäyteläinen, klassisen laadukas punaviini. Tanniinit eivät sovi linturuokien yhteyteen, joten viinin on syytä olla varsin pehmeä.

Perinteisimmät riistalintujen punaviinit on tehty Pinot Noir -lajikkeesta, joka on tyypillinen Bourgognen viineille ja jota tapaa yhä useammin myös uuden maailman viineissä. Kannattajansa on Bordeaux’n Saint-Emilionin ja Pomerolin viinien yhdistämisellä etenkin voimakkaamman makuisiin riistalintuihin, kuten sorsaan.

Kohtuullisen voimakas mutta hienostunut valkoviini voi myös olla riistalinnulle sopiva vaihtoehto. Kokeilla kannattaa esimerkiksi klassisen tyylin hieman tammitettua chardonnayta.


Pienriistalle melko täyteläistä


Pienriistalla tarkoitetaan Suomessa yleisimmin metsäjänistä ja rusakkoa. Pienriistan liha on maultaan aromikasta, joten niille sopii erinomaisesti kohtuullisen täyteläinen, aavistuksen ryhdikäs ja hieman mausteinenkin punaviini. Hyviä vaihtoehtoja voi löytää esimerkiksi Italian Toscanasta ja Ranskan Bordeaux’sta. Pienriistalle sopiva viini on usein valmistettu Cabernet Sauvignon-, Sangiovese- tai Syrah-lajikkeesta. Jos pienriistan kanssa halutaan nauttia valkoviiniä, se voi olla samankaltainen kuin riistalinnuilla.


Hirvelle rotevaa


Hirvenliha on väriltään tummaa. Maultaan se muistuttaa naudanlihaa mutta on riistaisempaa. Suomalaisen hirven maku riippuu paljolti siitä, missä elinympäristössä hirvi on elänyt eli mitä se on syönyt. Etelä-Suomessa kaadetun hirven liha on usein maultaan kevyempää ja vähemmän riistaista kuin Pohjois-Suomessa kaadetun hirven.

Hirvelle kannattaa valita voimakas punaviini. Sellaisia ovat Rhônen, Châteauneuf-du-Papen ja uuden maailman laadukkaat shiraz- eli syrah-viinit ja Piemonten hyvät nebbiolot. Espanjalaisista viineistä pitävän kannattaa etsiä laadukkaita Ribero del Dueron tai Costers del Segren viinejä. Perinteinen mutta edelleen hyvä valinta hirven kera on runsasmakuinen Bourgognen tai kehittynyt Bordeaux’n viini.


Peuralle ja porolle


Kauriin- ja peuranlihassa on mieto, maukas riistanmaku. Niille sopivat esimerkiksi hyvät, perinteiset Bordeaux’n tai Bourgognen viinit tai uuden maailman laadukkaat cabernet sauvignonit. Poronliha puolestaan on tummaa, hienosyistä ja maukasta. Valitse porolle aromikas punaviini, kuten australialainen cabernet sauvignonchileläinen carmenère tai argentiinalainen malbec. Muita hyviä vaihtoehtoja ovat Riojan Gran Reserva, hyvä kypsä Bordeaux’n Médoc tai Graves sekä Toscanan Chianti Classico.