Miten yhdistää olut ja ruoka?

Ruokapöytään on tarjolla laaja valikoima erilaisia oluita. Hyvin valittu olut korostaa ruoan ominaisuuksia siinä missä muutkin ruokajuomat. Vaikka ensimmäiseksi ei ehkä tulisikaan mieleen, koko menun voi halutessaan rakentaa pelkkien oluiden varaan. Uskaltaudu kokeilemaan jotakin uutta, ja saat vieraasikin yllättymään positiivisesti.

Jos ruokaolut on sinulle yhtä kuin vaalea lager, sinun kannattaa lukea seuraava tarkkaan. Pelkästään lagereissa on suuri määrä vaihtoehtoja. Kun laajennat skaalaasi perinteisten suomalaismakujen ulkopuolelle, voit löytää erinomaisia juomavaihtoehtoja alku-, pää ja jälkiruoille.

Juhlavia oluita on tarjolla sekä kotimaisten että kansainvälisten panimoiden valikoimissa. Valinnanvara kasvaa, jos olet valmis kokeilemaan porteria, stoutia, alea tai muita hieman epätavallisia vaihtoehtoja. Katsotaanpa vaikkapa millaiset olutsuositukset voidaan antaa erilaisille kolmen ruokalajin illallisille.

Alkuruoka on usein kevyehkö. Oletko kokeillut kalan kanssa sopivaa pils-tyyppistä lageria? Pils-oluissa maku on tavallista lageria hieman tuhdimpi, katkeroinen ja usein myös lievästi kukkainen. Pilseistä löytyy raikkaita ja jopa hieman hedelmäisiä vaihtoehtoja, jotka sopivat erinomaisesti yhteen kalan lievän suolaisuuden kanssa. Tavallista peruslageria hieman vahvemmat lagerit ovat tasapainoisia myös salaattien ja kevyesti maustettujen kasvisten kanssa.

Pääruoan kera lageria, pilsiä tai alea

Jos pääruokana on grillattua tai uunissa paistettua lihaa ja lagerisi on tuhdimpi, voit jatkaa samalla juomalla. Esimerkiksi tavallista lageria hieman tuhdimpi pohjahiivaolut on aivan erinomainen valinta grillatun porofileen tai juurespyreen kera. Mutta tässä vaiheessa oluen voi vaihtaa samaan tapaan kuin kenties vaihtaisit valkoviinin punaviiniksi.

Mielenkiintoisen makuelämyksen saa aikaiseksi, kun tuot tarjolle ale-tyyppistä olutta. Alet ovat useimmille tuttuja brittiläisistä pubeista. Sen lisäksi että alet ovat tunnettuja seurustelujuomia, ne ovat erinomaisia kumppaneita paisteille, pata- ja grilliruoille sekä riistalle. Ale-oluissa saattaa olla hyvinkin monipuolisia makuvivahteita aina hedelmistä vahvojen mausteiden, kuten vaikkapa korianterin, makuihin.

Alea voi tarjota myös jälkiruoan kera. Hieman makeahkona se on kokeilemisen arvoinen esimerkiksi homejuuston tai porkkanakakun kanssa.

Stout sopii tuhdin ruoan kanssa

Kun pääruokana on tuhdimpaa liharuokaa, voi juomankin vaihtaa tummaksi porteriksi tai stoutiksi. Vaikka nämä ovatkin hieman erityyppisiä, käytännön erot niiden ominaisuuksissa ovat melko pieniä.

Sekä porter että stout ovat itsessäänkin ruokaisia valintoja, ja siksi ne myös tasapainottavat erinomaisesti rasvaisen ruoan makuja. Molemmista löytyy runsaasti erilaisia vivahteita.

Myös porterit ja stoutit ovat kelpo kumppaneita jälkiruoille. Varmimpaan lopputulokseen pääset, kun muistat että tumma suklaa ja porter ovat lähes erottamaton yhdistelmä. Suklaajälkiruokien lisäksi näiden oluiden hyviä kumppaneita ovat myös taatelikakku tai vaniljajäätelö.

Mitä olutta itämaisen ruoan kera?

Entä jos tarjoatkin maustettua ja jopa tulista ruokaa? Esimerkiksi itämaiselle keittiölle monet oluet sopivat hyvin. Indian pale ale (IPA) -tyyppiset oluet tarjoavat aasialaisen ruoan mausteisuudelle hyvän vastapainon. IPA-oluista löytyy monia – jopa eksoottisia – hedelmäisiä aromeja, sitrusmaisuutta, vahvaa humalan makua tai vaikkapa vivahteita männystä. IPA-olutta kannattaa harkita niin intialaisen, thaimaalaisen kuin muidenkin vahvasti maustettujen aasialaisten ruokien kanssa. IPA-olut sopii myös jälkiruokana tarjotun juustokakun, maustetun riisivanukkaan tai crème brûléen kanssa.

Jos olet tämän luettuasi kuitenkin edelleenkin sitä mieltä, että lageria sen olla pitää, on sinulle useita vaihtoehtoja. Tarjolla on perinteisen ohraisen lisäksi vaikkapa vehnä-, ruis- ja kauralagereita. Vehnäinen lager sopii vaikkapa jälkiruokana tarjottavan marjapiirakan kanssa.

Oluen ja ruoan yhdistämisen ei tarvitse olla vakavaa. Asiantuntijoilta juoman ruokasuositusta kysyttäessä saakin vastaukseksi usein saman lauseen: ”Paras olut löytyy lopulta kokeilemalla.”