Mikä viini parsalle? Ostajan muistilista

Hyvä parsaviini täydentää keväisen juhla-aterian. Viinin valinnassa auttaa muutama hyvä perussääntö.

Parsa tarvitsee viinin kanssa lisukkeen

Parsan ilmestyminen kauppoihin on varma kevään merkki. Keitetty vihreä tai valkoinen parsa ovat arvostettuja herkkuja, mutta perinteisesti niiden yhdistämistä viiniin pidetään hankalana. Parsa sellaisenaan saa viinin tuntumaan metalliselta. Lisukkeet, kuten voikastike beurre blanc ja hollandaisekastike, voisula, oliiviöljy ja sitruuna, muuttavat kokonaisuuden sointuvammaksi viinien kumppaniksi.

Juomasuositus
Mikä viini parsalle?
Hapokas viini aina hyvä valinta parsalle

Parsaviinejä kannattaa etsiä Alkon viinimakutyyppiluokittelussa ensimmäiseksi vivahteikkaiden ja ryhdikkäiden sekä pirteiden ja hedelmäisten valkoviinien joukosta. Kummassakin makutyypissä viineissä on raikasta hapokkuutta ja aromikkuutta, joka sopii parsalle.

Itävaltalainen aromaattisen raikas grüner veltliner ja kevyt kukkea-arominen kuiva muscat ovat hyviä yleisviinejä parsan kanssa. Myös rieslingchenin blanc ja tammettamaton chardonnay ovat harkitsemisen arvoisia rypälevaihtoehtoja.


Vihreälle parsalle sauvignon blanc, valkoiselle pinot blanc

Viinin voi valita myös parsan värin mukaan.

Vihreässä parsassa on ruohoista, valkoisessa parsassa miedosti karvasta makua. Vihreän parsan makumaailma sointuu sauvignon blanciin, joissa itsessäänkin on yrttisiä, ruohoisia aromeja. Uuden-Seelannin sauvignon blanc tai samasta rypälelajikkeesta tehdyt ranskalaisviinit sancerre ja pouilly-fumé sopivat vihreälle parsalle myös.

Valkoisen parsan kanssa puolestaan maistuu pehmeän makuinen pinot blanc Alsacesta tai Saksasta. Jälkimmäisessä rypäle tunnetaan nimellä Weissburgunder.


Samppanjaa tai laadukasta kuohuviiniä juhlaviin hetkiin

Kevään ensimmäinen parsa-annos on usein tapaus sinänsä. Jos tapausta halutaan juhlistaa, seuraksi sopivat samppanjacava tai muut perinteisellä menetelmällä valmistetut kuivat kuohuviinit. Nämä kuplivat juomat ovat hyviä kumppaneita myös kuohkealle parsakeitolle.


Ateriakokonaisuus vaikuttaa parsaviinin valintaan

Vaikka tammiaromiset viinit eivät yleensä maistu hyvin parsan kanssa, kannattaa katsoa kokonaisuutta ja luottaa omaan makuunsa. Usein parsaa tarjotaan lohen kyljessä ja paksun kermaisen kastikkeen, kuten hollandaise- tai korvasienikastikkeen kanssa. Silloin juomaksi saattaa sopia maltillisesti tamminen chardonnay.

Lisukkeet ja valmistustapa kannattaa myös ottaa huomioon viinin valinnassa. Toisinaan parsa kääritään ilmakuivattuun kinkkuun tai pekonisiivuun, kuorrutetaan tai grillataan. Tällöin parsan seuraksi sopii myös keskitäyteläinen, vähätanniininen punaviini, kuten pinot noir.