Roseeviini sopii kesään

Roseeviini on kuin tehty piknikkoriin ja kesäaterialle syreenien varjossa. Roseeta ei varastoida pitkään, vaan se juodaan nuorena ja hyvin viilennettynä.

Millainen viini rosee on?

Roseeviinit ovat mutkattomia viinejä, joiden pullohinta liikkuu kymmenen euron molemmin puolin. Niiden makeusaste vaihtelee kuivasta puolimakeaan ja maku mineraalisesta ja yrttisestä voimakkaan marjaiseen.

Monissa roseeviineissä maistuu punaherukan, mansikan ja vadelman aromeja.

Vaaleimmat roseet ovat kalpean vaaleanpunaisia, tummimmat läpikuultavan punaisia.

Ennen tarjoilua roseeviini jäähdytetään noin 10-asteiseksi, puolimakeat roseet kylmemmiksikin.

Millaisen ruoan kanssa rosee sopii?

Rosee sopii hyvin ruokaviiniksi. Piknikkorin täytetyt leivät, salaatit, grillatut kanankoivet, majoneesi ja tuorejuustot maistuvat roseen kanssa mainiosti.

Viilennetty rosee on myös hyvä yleisviini kesäiseen noutopöytään, jossa on tarjolla kylmiä ruokia, kuten lihaleikkeleitä, salaatteja ja äyriäisiä.

Roseeviini on hyvä valinta silloin, kun tarjotaan ruokaisaa maalaistyylistä salaattia, grillattuja tai hiillostettuja kasviksia tai kanaa. Kuiva, mineraalinen rosee sopii hyvin myös kalan seuraksi.

Ranskan Provencen alueen roseeviini on kotonaan saman seudun ruokien, kuten aiolin ja bouillabaissen, kanssa.

Roseeta voi kokeilla ruokaviiniksi myös silloin, kun tanniininen punaviini tai tamminen valkoviini eivät sovi. Esimerkiksi itämaiset, voimakkaasti maustetut ruoat sopivat roseeviinin kanssa hyvin.

Mistä roseen väri tulee?

Roseeviinit tehdään samoista tummista rypälelajikkeista kuin punaviinitkin, ja viinin väri on punaviinien tapaan peräisin rypäleen kuorista. Rypäleen mehu on kuitenkin tekemisissä kuorten kanssa lyhyemmän ajan kuin punaviinejä valmistettaessa.

Roseeviinit tuotetaan muutenkin lyhyemmän kaavan mukaan kuin punaviinit. Niitä ei kypsytetä tammessa, ja ne tuodaan markkinoille nuorina. Roseet on myös tarkoitettu juotaviksi nuorina, jolloin niiden raikkaus on tallella.

Missä roseeviinejä tuotetaan?

Roseeviinejä tuotetaan samoilla alueilla kuin punaviinejäkin. Etenkin Uuden maailman roseeviinien valikoima on viime vuosina laajentunut.

Perinteisesti roseeviinejä valmistetaan runsaasti Etelä-Ranskassa, jossa lämpimät kesät lisäävät raikkaiden roseeviinien kysyntää. Myös Loiren alueelta Ranskasta tulee paljon roseeviinejä. Espanjassa roseeviinit tunnetaan nimellä rosado ja Italiassa rosato.

Etelä-Rhônen Tavelin alue tuottaa pelkästään roseeviinejä. Tavelin viinit ovat tyypillisesti roseeviineiksi melko tummia ja voimakkaita. Nämä kuten muutkin Etelä-Ranskan roseet valmistetaan usein rypälesekoituksesta, jossa on Syrah-, Grenache-, Mourvèrdre-, Carignan- ja Cinsault-rypäleitä.