Sopivatko sienet ja viini yhteen?

Syksy on sienten ja illanistujaisten aikaa. Suppilovahveroita löytyy vielä lumen tuloon asti. Valmista ihana suppilovahverokeitto ja nauti illasta läheisten kanssa. Mutta mitä viiniksi keiton, paistoksen tai muhennoksen kera?
Juomasuositus
Sopivatko sienet ja viini yhteen?
Sari Häkkinen Alkon myymälästä Mikkelin Graanista kertoo, millaisia juomia sieniruokien oheen kannattaa valita.

"Perusperiaate on, että sienet ja viini sopivat erinomaisesti yhteen. Juoman valinta riippuu sienilajikkeesta ja ruoan valmistustavasta.

Marinoitujen herkkusienien ja herkkusienisalaattien kanssa maistuu raikas italialainen valkoviini. Jos herkkusienet lisätään kermaisiin kastikkeisiin tai pastaruokiin, niille sopii juomaksi esimerkiksi hieman tamminen chardonnay-valkoviini tai merlot-punaviini.

Täyteläisen tumman metsäsienikastikkeen oheen hyvä valinta on vaikkapa pinot noir -punaviini. Sienipaistos on juoman suhteen joustava; sen kanssa voi kokeilla tammetonta tai kevyen tammista chardonnayta, pinot blanc -valkoviiniä, kevyttä pinot noiria, beaujolais-punaviiniä tai merlot-viinejä. Kevyesti tammitettu chardonnay sopii myös sellaisen herkun kuin korvasienimuhennoksen kumppaniksi.

Jos sienirisoton valmistukseen on käytetty valkoviiniä, sen oheen sopii Piemonten chardonnay. Jos keitinliemessä on punaviiniä, notkea Piemonten barbera on hyvä valinta.