Intia

Intia on iso maa, jonka alueellisissa keittiöissä on suuria eroja. Ruoka ei välttämättä ole ylettömän tulisesti maustettua kuten usein luullaan.

Kaikkialla Intiassa keittiön perustana ovat riisi ja litteä naanleipä. Myös kasviksia syödään runsaasti. Mausteiden käyttö on hienostunutta, ja seoksiin saatetaan käyttää jopa pariakymmentä eri ainesosaa. Mausteisuutta pehmentämässä syödään jogurttia. Jos ruoka on erittäin tulista, sen seuraan sopii parhaiten lassi eli intialainen jogurttijuoma.

Juomasuositus
Intia

Alkoholijuomista olut on yleensä varmin valinta. Raikas, vaalea ja kevyt lager toimii parhaiten tulisten makujen parina.

Jos valitset viinin, myös sen kannattaa olla mausteisen ruoan kevyt ja raikas vastapari. Ota vaikka pirteä ja hedelmäinen valkoviini, esimerkiksi puolikuiva. Myös kuiva tai puolikuiva roseeviini toimii usein hyvin.

Punaviinit sopivat intialaisten makujen seuraan huonommin, mutta etenkin kana- ja liharuokien kanssa voit kokeilla kevyehköä marjaisaa ja raikasta tai pehmeää ja hedelmäistä punaviiniä.

Aprikoosilammas on mausteinen ja hapanimelä lammasruoka, jonka kanssa sopivat myös hieman tukevammat juomat. Ota esimerkiksi mehevä ja hilloinen punaviini vaikka Italiasta, tai vaihtoehtoisesti tammikypsytyksen pyöristämä runsas ja paahteinen valkoviini. Oluista voit harkita esimerkiksi ryhdikkään aromikasta india pale alea.

Biryani on risoton tapainen ruoka, jossa on esimerkiksi lammasta, kanaa, äyriäisiä tai kasviksia. Sen kanssa sopii raikas ja melko kevyt juoma. Valitse lagerolut, pirteä ja hedelmäinen valkoviini, esimerkiksi chardonnay, tai kuiva tai puolikuiva roseeviini.

Goalainen porsas- tai kanavindaloo on usein hyvin tulinen ruoka, jonka kanssa toimii parhaiten kevyt lagerolut.

Tandoorikana on suosituin tandooriruoka, jossa kana marinoidaan muun muassa kanelilla ja neilikalla maustetussa jogurtissa ennen tandooriuunissa paahtamista. Sen raikkaan kevyenä parina voit nauttia esimerkiksi lageria tai pirteää ja hedelmäistä valkoviiniä. Myös runsaan hedelmäinen punaviini on toimiva vaihtoehto, valitse mehevä ja hilloinen viini, esimerkiksi makutyypin chileläinen merlot.

Lammaskorma on jogurtilla höystetty mausteinen lammaspata. Sen kanssa sopii mehevä ja hilloinen punaviini, esimerkiksi makutyypin zinfandel, pinotage tai portugalilainen viini.