Siika

Siika on lohensukuinen mutta vaalealihainen ja melko vähärasvainen kala. Sen maku on erittäin hieno. Siika voidaan valmistaa monella tavalla, mikä vaikuttaa juomavalintaan olennaisesti. Yleisesti ottaen juoma saa kuitenkin olla raikas ja suhteellisen kevyt.

Juomasuositus
Juomasuositus
Siialle käyvät etenkin pirteät ja hedelmäiset sekä vivahteikkaat ja ryhdikkäät valkoviinit, joiden täyteläisyysaste on vaalealle kalalle sopiva.

Oluista käyvät etenkin vaaleat, raikkaat ja melko kevyet lager, pils ja vehnäolut.

Paistetun tai halstratun siian kanssa sopii aromikas ja raikastavasti hapokas valkoviini, esimerkiksi vivahteikas ja ryhdikäs chardonnay. Voit harkita myös vaikka Grüner Veltliner- tai Pinot Gris -lajikkeiden viinejä. Voimakkaan paistopinnan kanssa sopii myös jopa täyteläinen, tammen pyöristämä runsas ja paahteinen chardonnay. 

Uunisiian kanssa sopii esimerkiksi sauvignon blanc tai pinot grigio etenkin, jos kala tarjotaan yrttikastikkeen kanssa. Viineissä on ruokaan sopivaa tuoretta hedelmäisyyttä.

Graavisiialle käy mainiosti Riesling-rypäleen viini esimerkiksi Australiasta, Uudesta-Seelannista tai vaikka Itävallasta. Viinin mineraalinen hapokkuus sopii hyvin raa'an kalan makuun.

Siikacevichen eli sitruunalla tai limellä marinoidun siian seuraan käy esimerkiksi chileläinen sauvignon blanc. Viini tulee samalta seudulta kuin ruokalaji, minkä lisäksi siinä on yleensä vastaavaa sitruksisuutta.