Välkommen till glada Mäntsälä

Kunderna i Mäntsälä Alko är huvudsakligen människor som redan är bekanta för butiks­personalen. Ofta har personalen tid att byta några ord med ­kunderna medan de handlar.

De flesta kunderna i Mäntsälä Alko är bekanta med butikspersonalen, och ofta hälsar de glatt också om man råkas på gatan utanför arbetstid.

”Vi har alla sorters kunder, allt från jordbrukare till trendmedvetna konsumenter som har lämnat storstadens larm och flyttat hit för att bo i landsbygdens ro, berättar försäljaren Petri Puro.

Han beskriver sina kunder som supertrevliga människor och berättar att man kan småprata om allt möjligt medan kunderna handlar.

”För vissa människor är stunden som de tillbringar i vår butik ett viktigt tillfälle att prata och berätta om sina angelägenheter. Vi lyssnar gärna när kunderna delar med sig av sina glädjeämnen och sorger.”

Kunder uppmuntras att berätta om sina önskemål

Ofta vet kunderna vad de vill ha, men ibland kan de be om vinrekommendationer för en specifik maträtt eller fråga efter recept på bål för examensfester.

Vin som är bäst i test upptas ofta i sortimentet, och kunder frågar också ofta efter just sådana drycker. Under den senaste tiden har seltzers och olika sorters prosecco varit populära bland kunderna.

”Vi uppmuntrar våra kunder att berätta om sina önskemål och tipsar dem om att viner som inte finns i hyllan går att beställa på nätet och hämtas ut i vår affär.”

Personligen gillar Puro öl, speciellt IPA-öl som framställs med extra mycket humle och malt.

Allra bäst är DIPA-öl, som har lite mer av allt: alkohol, malt och även humle.

Kundservice och bra laganda gör att han trivs på jobbet

Puro har jobbat som försäljare på Mäntsälä Alko i 15 år.

”Att möta människor och ge dem jämställd service, det är min grej. Jag upprätthåller min yrkeskompetens genom att hålla koll på våra produkter, och även prova dem. Det är intressant att kombinera olika ölsorter med maträtter, och fundera vad som skulle passa ihop.

Den som upptäckt en lyckad kombination berättar gärna om det för sina arbetskamrater. Puro berömmer lagandan hos de anställda vid Mäntsälä Alko.

”Vi umgås gärna också utanför arbetstid. Jag är den enda mannen i teamet, så oftast gör jag bara som jag blir tillsagd”, skämtar Puro.Text Susanna Cygnel, foto Jirina Alanko
Alko Mäntsälä

Var
Mäntsälä kommun ligger i Nyland.

Invånare
Cirka 21 000 personer.

Kuriosa
Mäntsälä är känd för sina herrgårdar och Mäntsäläupproret, som inträffade 1932 då Lapporörelsens anhängare försökte störta den finska regeringen.

Läs mer