Karelsk byakultur även hos Alko

I Alkos butiksnät i östra Finland ingår små närbutiker i Ilomants och Eno och en större Alkobutik i anslutning till Citymarket Pilkko i Joensuu.

Ilomants präglas av karelsk byanda och samhörighet. Den avspända stämningen syns även i Finlands östligaste Alkobutik i Ilomants centrum.

– Alla känner varandra och butikens personal bär epitetet ”våra egna flickor”. Stamkunderna tar sig tid att umgås och nya kunder observeras omgående”, säger betjäningschef Sari Åke.

– När vi betjänar kunder i butiken i Ilomants hör det till att småprata om vädret och dagsaktuella händelser. Ifall kunden inte hittar den produkt han eller hon söker i vår lilla butik är Alkos webbutik till stor hjälp, säger Johanna Kastinen som är betjäningschef på Alko i Ilomants.

Den livliga stugkommunen har många utsocknes gäster, framförallt sommartid. Området besöks regelbundet av bland annat jägare.

– I år beviljade Ilomants ett tjugotal björnlicenser. De lyckliga jägarna brukar inhandla sin jaktsup hos oss, säger Sari.

Alko i Eno uppfyller sommargästernas önskemål

Alkobutiken i Eno är också en liten och hemtrevlig affär, där kunderna och personalen ofta växlar några ord med varandra. Oasen i byns centrum betjänar både ortsbor och fritidsgäster.

– Kundkretsen i Enos lilla butik består främst av ortsbor, men sommartid är det också många stugbor och sommargäster som kommer på besök. Då kontrollerar vi utbudet i butiken, och försöker se till att kunna erbjuda de drycker som semesterfirarna vill ha, säger Kristiina Tsurkka som är försäljare på Alko i Eno.

Alko i Pilkko får beröm för sitt mångsidiga ölsortiment

Alkobutiken i Pilkko i centrala Joensuu hör till de största i östra Finland. Kundtillströmningen och försäljningen är relativt jämna under året, med undantag för topparna inför bland annat jul och midsommar.

– Bland kunderna finns allt från ungdomar till pensionärer och inköpen omfattar hela sortimentet, bland annat starkvaror, vin och mousserande drycker. Utöver de välbekanta produkterna vill många prova på nya intressanta drycker avrundar Sari Åke.

– Alko-butiken i Pilkko är både vacker, ljus och rymlig. Butiken ser välfylld ut även i slutet av en dag under högsäsongen. Vi har ett speciellt fint ölutbud som är både mångsidigt och omväxlande, och för det får vi enbart positiv respons från kunderna, säger Riina-Kaisa Turunen som är försäljare på Alko i Pilkko

– Gemenskapen i vårt arbetsteam är utan tvekan det som gör butiken i Pilkko så speciell. Här får alla vara sig själva, och det skapar en god stämning som förmedlas vidare till kunderna, säger utbudschef och oto-utbildare Eetu Kosonen.