Olli Mikkonen från Alkos avdelning för kvalitetskontroll både fotograferar och provsmakar

Den som har bläddrat i tjänsten alko.fi har stött på hundratals, kanske tusentals bilder med Olli Mikkonens signatur.

När tjugoårige fotostuderande Olli Mikkonen stegade in på sin sommararbetsplats, Alkobutiken i Riihimäki, visste han nog inte att Alko skulle vara hans arbetsgivare ännu 15 år senare. I dag har han stor nytta av sina fotograferingskunskaper.

Som nybakad bildartesan jobbade Olli med fotografering, grafisk planering och som expedit i Alkobutiken i Träskända. För tre år sedan, efter ett halvt år som kommunikationsassistent vid Alkos huvudkontor, fick han jobb som assistent på företagets avdelning för kvalitetskontroll.

”Jag ansvarar för produktbilderna och därtill hörande frågor. Samtliga varor i Alkos sortiment har genomgått noggrann bedömning och analys. Efter bedömningen fotograferas de godkända produkterna. Antalet fotograferade varor, varav de flesta är nyheter i sortimentet, uppgår till nästan 1 500 per år. Om man räknar in leverantörernas utseendemodifikationer blir antalet produktbilder över 4 000 per år. Utöver produktbilderna tar jag bland annat person- och evenemangsfotografier för olika ändamål. Som medlem i Alkos provningsteam deltar jag i den sensoriska bedömningen av nya varor”, säger Olli och fortsätter:

”Mina arbetsdagar följer inte något givet mönster, men min veckoarbetstid är bestämd. Produktfotograferingen fyller i allmänhet fyra dagar per vecka och en gång i veckan deltar jag i varuprovning. Jag behandlar mina nytagna bilder dagligen.”

Balans i bild och vin

Hur hänger fotografering och provsmakning ihop? Olli berättar att han tränar sina smaklökar genom flitigt, nyfiket och upprepat smakande.

”Jag upplever inte mig själv som någon specialprovsmakare. Mina färdigheter är högst ordinära, men jag har alltid haft ett gott luktminne. Upprepning är en central del av all provsmakning. Vem som helst kan bli en duktig provsmakare – det enda som behövs är ett öppet och analytiskt sinnelag. Man kan vidga sina smakvyer genom exempelvis impulsköp på närbutikens frukt- och grönsaksavdelning”, säger Olli.

Balansen är ett viktigt element i hans jobb som fotograf och provsmakare.

”En god dryck, exempelvis ett gott vin, är balanserad. Detsamma gäller en lyckad bild. Om något element i ett vin eller en bild accentueras på rätt sätt blir helhetsupplevelsen i allmänhet minnesvärd.”

Text Päivi Laakso, foto Iiro Immonen