Giftermål på köpet

”Skulle du vilja gifta dig med mitt barnbarn?” En fråga som tog mig på sängen. Hur hade jag egentligen hamnat här funderade jag på då jag samlade mig.

På eftermiddagen mötte jag en äldre dam på vinavdelningen. Hon var mycket stilig och säkert också förmögen. Jag frågade vad jag kan hjälpa henne med. ”Vad vet du om de här vinerna?” ställde hon motfrågan, och först därefter vände hon sig mot mig. Det var någonting som överraskade henne. Under sina solglasögon mätte hon mig från topp till tå. Troligen för att jag är lång som en korgbollsspelare och har sysslat med sporten hela mitt liv.

Frun berättade att barn och barnbarn ska komma och hälsa på under helgen och att det behövs ett passande vin för bjudningen.

Nog ska vi allt hitta en fullträff, tänkte jag. Companion to Wine även titulerad som Vinbibel är jag lika bekantad med som med Henrik Dettmans tränings principer. Att hitta ett passande smakpar liknar konsten att hitta en bra spelare. Också en toppspelare behöver bra spelare runt sig. Vet man vad laget består av är det lättare att tillföra en saknande länk. Jag berättade damen om vinerna och till sist valde vi ett som hon tyckte bäst om. Middagens saknande spelbyggare.

Väl framme vid kassan ställde hon en kvistig fråga, om jag var intresserad att bli make till hennes dotterdotter. Enligt henne kunde vi träffa ganska snart. Stum blev jag. Vi hade ju bara pratat en stund och jag bara hjälpte till med hennes inköp. Varför jag? Hon märkte att jag blev förvånad och tillade med lent smil: ”Det är något man vet så fort man ser det.” Så betalade hon och gick. Jag stod alldeles stum vid kassan.

På hemvägen efter jobbet förstod jag att den här frun har ett bra öga för spelet. Hon hade upptäckt en potential spelare som hon nu ville ha med i sitt lag med i familjen för att pröva om han skulle klara sig i deras liga. Åtminstone blev jag inkallad till träning.

Roope, säljare, Vääksy