Någonting att ha mellan tänderna och hur traska in över tröskeln

Framför mig stod en svettig kvinna. Hon bar på en sportväska, och svettpärlorna rann ner över hennes hud.

Hon hade kommit direkt från gymmet. Fast jag hade nog inte varit förvånad om det bara var för det varma vädret. Nämligen den sommaren kändes det som om man höll sig torr endast i ett väl luftkonditionerat utrymme.

Fast kvinnan var röd om kinderna, visade hennes ansikte att det var någonting som hon kände sig spänd inför. Hon funderade länge hur hon skulle svara när jag frågade vad jag kan stå till tjänst med. Senast då en salt svettpärla rann ner över tinningen och in i ögat på henne, förstod jag att vi står inför en viktig sak. Då plockade hon fram en tandborste ur sin väska och frågade: ”Int’ har du ett bubbelvin som sku passa till den här?”

Kvinnan berättade att hennes kille strax innan hade bett henne att flytta ihop med honom. Kvinnan hade lovat att tänka på saken, fast hon genast visste att svaret skulle bli ett ja. Hon bestämde sig för att fixa en överraskning, och att senare på dagen ta med sig både tandborsten och flaskan till mannen. Det är därför vi nu står här mellan bubbelvinhyllorna. Jag, hon och tandborsten.

Folk har alltid gett gåvor. Redan under stenåldern gav man fina stenar och djurtänder för att förstärka relationer mellan människor, och för att visa tacksamhet. I dag har gåvan en likadan uppgift, vare sig det är fråga om blommor eller smycken, Frihetsgudinnan eller bowlingbanan i Vitahuset. Om vi ändå kom ihåg att storleken eller priset på gåvan inte är det viktigaste. Och här har vi ju en förtjusande och påhittig gåva. Att ge bubbelvin och tandborste som symbol till svaret ja, vi flyttar ihop!

Först var det dock min tur att svara ja. Jag räckte över bubbelvinet som jag rekommenderade. Ett som lämpar sig till överraskande och festliga tillfällen. Vi stod och planerade överraskningen en stund till, tills kvinnan for i väg. Gesten påminner mig även i dag hur tacksamheten syns i människan och inte i gåvan.

Jaana, säljare, Björneborg