Servicehistorier

Vi har hittat ett vin som smakar som en sten. Vi samlade ihop oförglömliga servicehistorier under åren.


En ny vänskap

Vår butik besöktes av en riktigt artig och stilig dam med humor. Hon kom inte ofta med då hon steg in blev det en viss tävlan bland oss expediterna att vem av oss som fick betjäna henne först. Så förtjusande var hon. Och jämnt fick man ett gott skratt på köpet.

En dag kom hon in för att handla konjak för lagande av senap. Jag märkte att hon var lite nedstämd. Hon tog mig i armen och sa: ”Det finns inget som är så hemskt som att vara en ensam gammal kvinna.” Det fick mig att stanna och det gjorde ont till och med. Jag funderade hur hon kan vara så ensam. Vid det här laget kände jag henne inte, visste inte ens hennes namn.

Jag visste att en taxichaufför som alltid skjutsade henne var som en hjälpande hand för henne. Jag frågade chauffören om frun skulle vilja ha mig som kaffegäst. Toppåren för min del är förbi och nu skulle det finnas tid och behov.

Nå, så inleddes vår vänskap! Jag dricker kaffe med henne och vi hämtar henne till min familj. Tillsammans lagar vi senap, dressingar och konserver, något som hon är mycket duktig på. Vi byter växter och pratar om resor. Vi tar reda på kosmetika och tjej shoppar. Vänner har vi nu varit i ett par år.

Hon är mer än 30 år äldre än jag men vi har mycket gemensamt. För mig och min familj är hon som en släkting och hon har gett så mycket till vårt liv. Hoppeligen också vi till henne. Vi har ibland småskrattat att man kan knyta vänskapsband också i en alkobutik.Riikka, säljare, Laihela

Till din tjänst också i grannbutiken

En morgon strax före jobbet gick jag in i en livsmedelsbutik som ligger bredvid vår butik. Jag hade på mig arbetskläder redan. Inne i butiken kom en man till mig och sa: ”Även om du jobbar på Alko så vet du var djävulssylt finns?” Så gick vi tillsammans att söka efter djävulssylt. När vi hade hittat produkten tackade mannen och sa: ”Alkoexpediten går alltid att lita på, jobbet blir gjort från början till slut.”

Något liknande har också hänt förut. En gång under matrasten hjälpte jag en äldre herre att köpa en kaffebryggare, också detta i en grannbutik. Han kom senare in för att tacka: ”En bra bryggare sålde du.”Kirsi
, servicechef, Heinola

Musik expertis

En man med sina vuxna döttrar kom fram till kassan för att betala sina inköp. Döttrarna samtalade om något gammalt musikstycke men namnet på artisten kom de inte ihåg. Pappan märkte att jag hade följt samtalet och frågade leende mig: ”Råkar du veta vem det är som sjunger låten Black Velvet?” Visst visste jag så att jag lade till i samma veva: ”Alannah Myles.” Svaret fick mannen att glatt berätta för sina döttrar: ”All slags service och info får man på Alko!”

Lassi, säljare, Tavastehus

En flygande start till bröllopsvinerna

Ett bröllopspar kom att hämta påfyllning av festdryckerna. Bubbelvin behövdes sex flaskor till. Vi råkade ha samma dryck en låda på precis sex flaskor i lager.

När jag kom ut från lagret med lådan snubblade jag i något som var på glänt. Jag ramlade ner framför vigselparet men lyckades skydda lådan så att flaskorna förblev hela. Kunderna hjälpte till med lådan då jag kämpade upp mig. Jag dammade kläderna och önskade en fin bröllopsfest. Visst var det lite förläget men huvudsaken var att inte en enda flaska gick sönder.

Arja, säljare, Åbo

Dryckesrekommendationer till konstmenyn

En manlig kund kom in för att handla middagsviner till en konstmeny. Middagen skulle serveras i samband med en konstutställning.

Mannen hade menyn med sig och vi betraktade den tillsammans. Menyn innehöll flera för oss båda främmande rätter, och deras smakvärld fick vi söka med Google. Jag lyssnade också noggrant mannens favorit smaker. Till slut hittades alla vinerna och jag önskade en trevlig konstupplevelse.

Nästa vecka kom mannen till butiken och ville tacka för valet av vinerna. Alla hade tyckt att valet var mycket lyckat. I sin telefon visade han bilder om konstevenemanget som såg ut att ha varit riktigt fin och intressant.

Auli, utbudschef, Reso

Väntan på favoritförsäljaren

Under påskveckan hade vi en ganska jobbig eftermiddag. Jag hjälpte länge kunderna att välja rödvin tills jag hann droppa in bland starkare drycker. Där hojtade en kund till mig: ”Dig har redan jag väntat på. Nog hade de där andra också hjälpt mig men jag ville ha dig.”

Det gällde en man som hade börjat whisky intresse för ett halvår sedan. Med honom hade jag då haft en lång diskussion om olika whiskysorter och skillnaderna dem emellan. Med sig hade han då tagit en delikatess som mognat i 18 månader samt ett par produkter ur en specialsorti.

Nu ett halvår senare önskade han nya råd och egna erfarenheter om single malt, för att han hade varit så förvånad hur lika våra whisky smak tycktes vara. Det var en fin känsla då ha hjälp speciellt av mig.

Noora, säljare, Kotka


Bröllopsparets hälsning

Jag hjälpte ett par ett antal år. De hyrde en stuga ganska nära oss och ofta hälsade de bara på. Inne i butiken utbytte vi erfarenheter om viner, mat och viktiga frågor i livet. Det var alltid roligt att se och betjäna dem.

En sommarmåndag kom paret in i butiken och ville handla festdrycker till sitt bröllop. Jag blev så glad över dem. Vi pratade en lång stund om bröllopsdräkter, om blommor och om allt som har med bröllop att göra.

Någon vecka därefter undrade en kund i butiken varför kyrkklockorna ringer så här på en torsdagseftermiddag.  Vow tänkte jag. Nog vet jag varför. Lugnt sa jag till kunden: ”Jag vet inte.”

Det dröjde inte länge innan bröllopsparet kom in och ropade efter mig. Paret hade festkläder på sig för att de hade velat komma in och visa sig som äkta par för mig så fort efter vigseln. Det var en stor ära att få gratulera dem och önska en trevlig bröllopsresa till Kilpisjärvi. En händelse som jag aldrig glömmer. Jag fick en känsla av att jag hade betjänat dem väl och blivit kvar i deras tankar.

Anri, säljare, Enontekis