Alkohol är största faran i trafiken

 

Säkerheten i trafiken förbättras om alla kör med noll promille i kroppen och inte en halv promille.

I de flesta fall är det den rattonyktra själv och passagerarna som drabbas. Var tionde av dem som får sätta livet till är en utomstående person.

Hur påverkas körförmågan av alkohol?

Alkohol nedsätter körförmågan och ökar riskerna.  Reaktionerna blir långsammare, situationsbedömningen försämras och omdömet sviker. Fulla förare tar större risker och kör aggressivare.  Om man kör bil med över 0,5 promille i kroppen ökar olycksrisken tiofalt jämfört med förare som är nyktra.

Redan 0,2 promilles berusning minskar förarens observationsförmåga. Vid 0,4 försämras bedömningen av perifera synfältet och ögats förmåga att uppfatta ett föremål som rör sig. Dessutom reagerar föraren långsammare. Framför allt unga förare löper större risk i trafiken redan vid relativt låga promillehalter. Det beror på att de inte ännu har utvecklat ett automatiserat förarbeteende. Säkerheten i trafiken förbättras om alla kör med noll promille i kroppen och inte en halv promille.

Planera inför fester med alkohol 

När man är berusad kan man tappa omdömet och förnuftet får stiga åt sidan. Om du ska ut och festa är det därför viktigt att du bestämmer i förväg hur du ska göra med hemfärden eller var du eventuellt kan övernatta. Vidtala någon att ge dig skjuts hem efter festen. Eller fråga värdfolket om du kan kinesa hos dem. Kolla tidtabellerna för kollektivtrafiken, beställ taxi eller be att få åka med i någons bil – förutsatt att föraren är nykter. Planera för dagen efter så att du inte behöver sätta dig bakom ratten då.

Om du tänker bjuda in gäster till en fest där det serveras alkohol så tänk igenom hur gästerna ska ta sig hem eller om de kan sova över hos dig. Ifall du inte kan erbjuda logi så påpeka det för dem. Då vet de att de måste ordna skjuts hem. Se också till att det finns alkoholfria alternativ. Om någon får för sig att köra hem efter att ha druckit alkohol så ska du försöka förhindra det.

Försök få personen på andra tankar eller göm bilnycklarna. Ifall personen ändå lyckas köra iväg så ska du kontakta polisen. Åk aldrig med någon som har druckit!

Var vaksam i trafiken och gör allt för att skydda dig från att bli påkörd av en rattfyllerist när du själv kör bil, åker cykel eller promenerar. Föraren ska alltid använda bilbälte och bör se till att även passagerarna gör det. Barn ska placeras i bilbarnstol. Titta på hur andra kör och håll undan för bilister som har en tafflig och osäker körstil, gör oväntade manövrar eller styr vingligt. Ring polisen om du misstänker att en förare kör bil berusad.

Läs mer: 

Droglänkens promillemätare
Trafiksskyddet

Bild: Gorilla

Läs mer