Alkohol och sol

Att dricka alkohol i sommarvärmen medför överraskande risker.

Ett stop öl på uteserveringen, en kall cider på stranden, ett glas bubbel i trädgården... Det vackra vädret lockar oss njuta av solen och kalla drycker. Men sol och alkohol är en dålig kombination. Därför finns det några saker det är bra att tänka på när du dricker alkoholdrycker i värmen.

Drick vatten

En vuxen person behöver ett par liter vätska per dag. Varma sommardagar ökar dock behovet av att dricka vatten avsevärt, eftersom vätska avdunstar då man svettas.

Alkohol påverkar kroppens vätskebalans. Alkohol avlägsnar vätska från kroppen, vilket kan leda till vätskebrist.

Vätskebrist innebär uttorkning av kroppen till följd av alltför liten mängd vätska. Vätskebrist kan orsaka huvudvärk, illamående, trötthet samt diarré och i värsta fall kan den kräva vård på sjukhus.

Det bästa sättet att förhindra uttorkning är att dricka mycket vatten under hela dagen. Drick lite vatten då och då fastän du inte känner dig törstig. Ta alltid med en vattenflaska när du går ut och ställ en vattenkanna i kylen med isbitar, gurkskivor, färska bär eller citronklyftor.

Skydda huden

En annan fara som hotar när du sitter och dricker i solen är att bränna dig. Till exempel på en uteservering gassar solen ofta från en riktning och då är risken stor att huden bränns. Bröstkorgen, axlarna och ansiktet är de första som träffas av solens strålar.

Alkohol stimulerar hudens ytliga blodcirkulation, gör att huden svullnar och blir känsligare för att brännas. Är du berusad kanske du helt enkelt glömmer att skydda huden.

Bra knep för att skydda dig mot solen är att sitta i skuggan, undvika den starkaste solen mitt på dagen och skydda huden med kläder och solskydd.

Samma regel gäller för både alkohol och sol – det är bäst att njuta av båda med måtta.

Läs mer