Alkoholdrycker kan orsaka allergiska reaktioner

Det är väldigt ovanligt med allergi mot alkohol som sådan. Men alkoholdrycker kan innehålla ämnen som orsakar allergi och överkänslighet. De vanligaste är svavelföreningar, histamin och färgämnen.

Med allergi menas en förstärkt eller förändrad reaktion i kroppens immunsystem på grund av exponering för ämnen som känns främmande för kroppen. Vanliga allergisymptom är exempelvis eksem, rodnad och svullnad på huden, astmaliknande symptom i luftvägarna, klåda i ögonen eller magbesvär.

Alkoholallergi

Det är väldigt ovanligt med allergi mot alkohol som sådan. Det vanligaste symptomet på alkoholallergi är plötsliga nässelutslag som sprids snabbt och kan till och med orsaka en akut överkänslighetsreaktion, det vill säga anafylaxi. Mängden alkohol som behövs för att utlösa en reaktion är vanligen 8–10 gram alkohol. En alkoholportion, det vill säga exempelvis en flaska öl eller 12 cl vin, är 11–14 gram ren alkohol.

Alkohol kan orsaka en akut överkänslighetsreaktion också genom en icke-allergisk mekanism, till exempelvis vid förkylning, om du löper dig svettig när du har baksmälla eller annars anstränger dig så att du svettas.

Plötslig rodnad av alkohol

Redan en liten mängd alkohol kan ge rodnad, en flush-reaktion, i ansiktet och på halsen som varar i några tiotal minuter. Den här reaktionen är dock inte tecken på allergi. Bidragande faktorer till flush-reaktion är menopaus, anlag för ansiktsros, en ärftlig och medfödd benägenhet för rodnad och stress inför sociala situationer.

Vinhuvudvärk

Personer som lätt får ont i huvudet, och framför allt allergiker, kan få en kraftig migränliknande huvudvärk av ett enda glas rödvin. Värken är ett symptom på så kallad rödvinshuvudvärk. Det är ett syndrom med en intensiv baksmälla där styrkan inte står i proportion till den mängd vin som konsumerats. Det finns inte mycket kunskap om syndromet, men det som misstänks orsaka huvudvärken är tanninerna i vinet.

Många forskare anser att vinhuvudvärk ofta kan vara psykiskt betingad och bero på att personen någon gång har fått en häftig baksmälla av vin. När personen dricker vin av samma sort nästa gång behövs det inte mer än ett glas för att utlösa huvudvärk.

Ämnen som kan orsaka överkänslighet och allergi

Sulfiter – svavelföreningar

Svavelföreningar används som konserveringsmedel i vin. Det finns mer svavelföreningar i vita än i röda viner. Mest föreningar finns det i söta vita viner. Syftet med svavelföreningarna är att förhindra vinets oxidation.

I Alkos vinsortiment finns naturviner (natural wine) som tillverkats med bara en liten mängd eller inga svavelföreningar alls. Läs mer om naturviner.

Tanniner – växtfenoler

Det finns tanniner i alla växter, men exempelvis vindruvors skal och frön innehåller en större mängd än andra växter i genomsnitt. En förklaring till vinhuvudvärk misstänks vara tanniner. Skal från röda vindruvor finns med i rödvinstillverkningen och de silas bort först efter jäsningen. I vitt vin silas druvskalen däremot bort redan före jäsningsprocessen.

Färgämnen

Färgämnen som tillsätts i drycker kan orsaka allergiska symptom och till och med en akut överkänslighetsreaktion. Färgämnen används exempelvis i röd bitter.

Biogena aminer

Den viktigaste biogena aminen är histamin. Den förekommer överallt i naturen, men också i röda och vita viner. Biogena aminer kan orsaka överkänslighetsreaktioner eller huvudvärk. Alkohol ökar effekten av aminerna eftersom den förhindrar den enzymverksamhet som ska bryta ned dem.

Utöver de ovan nämnda ämna kan allergi- och astmasymptom också orsakas av exempelvis jäst, kryddor, kinin och spannmål. Läs mer i Alkos broschyr Tillsatser och främmande ämnen i alkoholdrycker samt överkänslighet.

Ytterligare information: Allergi-, Hud- och Astmaförbundet