Alkohol och sol – kom ihåg vatten och solskydd

När du dricker alkohol på sommaren ska du tänka på att också dricka tillräckligt vatten för att förhindra värmeutmattning. Skydda huden med solkräm och kläder för att undvika att bränna dig.

Värmen lockar att njuta av sol och kalla drycker utomhus. Men sol och alkohol är inte en bra kombination, så därför finns det några saker det är bra att tänka på när du dricker alkoholdrycker i värmen.

Varva med vatten

Vatten är nödvändigt för människan eftersom det bland annat upprätthåller kroppens vätskebalans och reglerar kroppstemperaturen. Vätskebrist innebär uttorkning av kroppen till följd av alltför liten mängd vätska. Symtom på vätskebrist är exempelvis huvudvärk, illamående och trötthet.

Enligt rekommendationerna behöver en frisk vuxen 2–3 liter vätska om dagen. Hälften av det dagliga vätskeintaget ska komma från drycker och hälften från maten. En varm sommardag ökar behovet av vätska i och med vätska avdunstar när du svettas.

Alkohol lämpar sig inte som törstsläckare eftersom den gör att kroppen torkar. Alkohol avlägsnar vätska ur kroppen. Dessutom är det lätt hänt att du glömmer dricka vatten när du dricker alkohol. Det bästa är att du tar med dig en egen vattenflaska när du beger dig ut en sommardag. Eller du kan köpa en flaska bubblande Välivesi-vatten från Alko. Hemma kan du i kylskåpet ställa en vattenkanna där du lägger till isbitar, gurkskivor, bär eller citronklyftor för att smaksätta vattnet.

Läs mer om de suveräna fördelarna med att dricka vatten.

Skydda huden

Förutom vätskebrist finns det en annan fara som hotar soldyrkaren – bränd hud. Det att huden blir brun eller bränns beror på UV-strålningens styrka och hur länge du utsätts för den. Människor tål sol på olika sätt beroende på hudens egenskaper. Den nordeuropeiska hudtypen, som är allmän bland finländare, börjar brännas i solen på 10–20 minuter.

Också alkoholkonsumtion kan göra att huden bränns lättare, för alkohol stimulerar hudens ytliga blodcirkulation, gör att huden svullnar och blir känsligare för att brännas. Du kanske också lättare glömmer bort att skydda huden och använda solkräm när du är berusad.

De bästa knepen för att skydda dig mot solen är att sitta i skuggan, undvika den starkaste solen mitt på dagen och skydda huden och huvudet med hatt och kläder samt solskyddskräm.

Samma regel gäller för både alkohol och sol – det är bäst att njuta av båda med måtta.

Källor:
Duodecim God medicinsk praxis
Institutet för hälsa och välfärd

Strålsäkerhetscentralen (STUK)

Artikelbild: Folio Images