Hanna Tikander har roligt utan alkohol

Intresset för den alkohol­fria sober curious-livsstilen har ökat särskilt bland unga. ­Hanna Tikander är en av dem.

Varför valde du ett alkoholfritt liv?

Jag hade använt alkohol för länge, för mycket och av helt fel skäl. Jag började fundera på anledningarna till mitt alkoholbruk och hur det påverkade mig. Alkoholen smakade inte längre gott och gav inte en bubblande, glad känsla utan förde med sig dystra tankar. Jag insåg att så ville jag inte ha det. Jag ville se hur livet kunde vara utan alkohol.

Hur fungerar livsstilen sober curious för dig?

Jag har varit utan alkohol i två år nu. Det har varit fantastiskt att lära känna sig själv som nykter och se hur mycket mer tid som finns kvar för självutveckling, aktiviteter och liv. Den alkoholfria livsstilen har fördjupat mina relationer, mina sinnen är starkare och klarare nu, jag ser saker tydligare och jag mår bättre än någonsin. Jag kan också lyssna på mig själv och hantera mina känslor bättre än tidigare. Det är härligt att uppleva att jag kan leva mitt liv till hundra procent.

När rekommenderar du att man slutar dricka?

Det måste alltid vara ett beslut som man fattar själv. Om du upptäcker problem med ditt drickande, till exempel att du dricker för mycket varje gång eller att alkoholen är för starkt närvarande i ditt liv och kontrollerar livet, är det värt att tänka över dina vanor. Om du inte har några problem med alkoholen, är allt bra.

Det globala fenomenet sober curious uppmuntrar människor att ifrågasätta sina egna alkoholvanor, minska sitt alkoholbruk och prova att vara nyktra i situationer där de vanligtvis dricker alkohol.

Text Tarja Sinervo, foto Sanna Lehto

Hanna Tikander

Yrke
Företagare, poddare, huvudproducent i mediet Mimmit sijoittaa

Utbildning
Tradenom inom ­försäljning och visuell marknads­föring

Familj
Två bröder, mamma och pappa

Fritidsintressen
Vinterbad, boxning, yoga, design och vintage

Favoritdryck
Kall vichy med lime och is, serveras i vinglas

Det bästa med mitt jobb
Att få träffa människor, och friheten! Jag får vara kreativ och utveckla alla möjliga idéer, schema­lägga mitt liv och välja mina arbetskamrater själv.

Senaste blogginlägg