Vardagen marineras i smyg

Jag tillbringade fjolåret med "flaskbottenglasögonen på näsan". Jag tittade lite närmare på våra alkoholvanor och hur vi talar om och avbildar dem. På samma sätt som en gravid fäster uppmärksamhet vid magar och bebisar och en hundälskare vid hundar fästes min uppmärksamhet vid etanol. Och jag upptäckte ett och annat!

I sociala medier såg jag foton på iskalla stop på sandstränder, flygplats- och hamnterminaler, på påsköl och hockeylongdrinkar. Någon hade filmat sitt lekande barn genom ett rödvinsglas, och många poserade med vinglaset i handen som oavlönade PR-typer i mässmyllret. I bildtexterna "förtjänades", "avnjöts" och "väntades" ett glas, och kompisar taggades i fylleslag. Observationerna resulterade i boken Tiedostavan siemailun taito (Atena 2019) som handlar om konsten att smutta medvetet. I den funderar jag på hur man på en så marinerad mark kan optimera sina alkoholvanor.

Under året insåg jag att dryckesbilder, skålemojin och olika memer som uppmuntrar till att fylla på glaset har en viktig roll när vi markerar våra fantastiska stunder. Med hjälp av dem uppmuntrar, gratulerar och flirtar vi med varandra och berättar hur vi mår, om semesterresor och avkoppling men också om behov och bekymmer. När en bekant försåg fotot på ett vinglas på vardagsrumsbordet med bildtexten "åtminstone mitt vin vet att jag finns" var det svårt att veta om man skulle sätta tummen upp eller oroa sig för hur kompisen mår.

Flaskbottenglasögonen avslöjade att det i Finland är omöjligt att själv välja situationer med alkohol, eftersom alkohol är närvarande överallt. Det serveras alkohol på biografer, hockeymatcher, bibliotek, stretchingövningar och excelkurser. När man besöker en husdjursbutik för att köpa torvströ åt sköldpaddan kan man samtidigt köpa en sexpack med "öl" åt hunden och tre slags "vin" åt katten.

Även på jobbet stöter man på alkohol. Chefer går i pension efter några glas mousserande vin och skålar höjs efter en god affär. Fredagsflaskor lottas ut, man går på after work och våta seminarier. På fritiden stöter man på alkohol i de mest överraskande sammanhangen. Det finns guidade skogsutfärder med alkoholservering och evenemang med vin & psalmer. Så klart kan man njuta av allt detta, men det finns också en baksida. Det är synd om yogatimmen och svampplockningen inte längre ger avkoppling och upplevelser utan alkohol.

Vi låtsas kanske att disken eller onsdagen är en tillräcklig orsak att belöna sig med lite rödvin. Jag har börjat misstänka att vi har glömt hur det är att vara utan.

Kroppen väljer inte alkoholeffekten utifrån på hyr lyxiga eller intressanta evenemang drycker serveras, även om vi gärna uppskattar sådana situationer. Det är ändå fråga om samma substans vare sig man sitter med ett glas på flygplatsen en morgon klockan fem och tar en selfie eller tar ett glas vid köksbordet. Och glaset som man dricker tillsammans med sällskapsdjuret är samma glas trots allt. Även om memerna påstår annat är det ändå fråga om att dricka ensam. Pompe lapar mineralvatten från en ölflaska, men skämtet förvandlar inte ägarens alkoholranson till något annat.

Under året blev det klart att ett medvetet smuttande inte kan ske genom att undvika serveringsställen. Annars kan man inte gå någonstans alls. Den enda möjligheten är därför att bli mer medveten om alkoholrelaterade budskap, dvs. att en liten stund granska sin vardag genom glasbottenglasögon och tänka efter till vilka situationer alkohol brukar vara kopplad lite obemärkt och om det kanske finns lite väl mycket av dem.

I stället för att följa sina halvt omedvetna vanor och rutiner gäller det att medvetet välja de tillfällen då man själv på riktigt vill använda alkohol. Då smakar den också bäst, vilket för övrigt även studier visar.Ani Kellomäki
redaktör, faktaboks- och manusförfattare

Artikelbild: Riikka Kantinkoski

Senaste #nofilter-blogginlägg