Buffé

I en traditionell skandinavisk buffé ingår såväl kalla som varma rätter, efterrätter och eventuellt ostar. Gästerna tar för sig mat flera gånger. Tidigare kallades buffé för smörgåsbord.

Dryckesförslag
Buffé

Buffé är en vanlig serveringsform på släktfester och andra tillställningar med många gäster. Bufféprincipen gäller också för det traditionella finska festbordet, där det i regel utöver de skandinaviska bufférätterna ingår ortens egen traditionella mat.

Traditionella drycker till buffé i Finland är öl, vatten och svagdricka. Öl som passar till en mångsidig buffé är framför allt lager och pilsner som är lätta och fräscha par till festrätternas varierande smaker. Också exempelvis ett steg fylligare mörk lager fungerar ofta till ett traditionellt festbord.

Det går bra att ställa fram flera olika öltyper så att gästerna får välja den som de gillar bäst.

Numera serveras ofta också vitt och rött vin till buffé. Eftersom buffén innehåller många olika maträtter, ska vinerna passa till så många smaker som möjligt. Alltså lämpar sig fruktiga och ganska lätt viner bäst.

Vita viner till buffén ska helst vara friska och fruktiga, röda viner bäriga och friska. Många föredrar dock ett lite fylligare vin, så också mustiga och syltiga kan serveras.

I menyn till vänster kan du läsa mer om traditionella bufférätter som också kan serveras som sådana.

Buffé