Sill

I Finland serveras sill oftast i kryddlag. Den traditionella drycken är då ljust öl som är ett fräscht par till matens ättiksstarka och söta smaker.

Dryckesförslag
Sill

Saltsill, rökt sill och sill i kryddlag smakar bra framför allt tillsammans med frisk och ganska lätt lager eller pilsner.

Om du vill servera vin är de säkraste valen fruktiga och fräscha. Ta alltså ett friskt och fruktigt vitt vin. Bäst fungerar kombinationen om vinet har en aning restsocker, så en halvtorr Riesling är ett förträffligt val.

Färsk sill är en ovanlig rätt i Finland. Men mat tillredd av den matchas av en lätt dryck som lager eller pilsner, eller också av en mer aromatisk ale till den smakliga fisken.

Väljer du vitt vin får det vara aromatiskt och syrligt, så nyanserat och strukturerat vin är ett bra val. Till färsk sill passar exempelvis Sauvignon Blanc från Loire i Frankrike eller Muscadet från samma område. Det här valet av vin kan motiveras av att ugnsstekt sill är en allmän rätt i Loireområdet och serveras typiskt med en sås tillredd av lök, ängssyra och Muscadet.

Buffé