Fasan

Fasan är en fälthönsfågel som har planterats in även i Finland. Köttet är magert men har en rätt så kraftig, mörk och förfinad smak av viltfågel. I glaset passar det med en relativt lätt, men strukturerad dryck.

Dryckesförslag
Fasan

Fasan matchas framför allt av bäriga och friska rödviner som trots lättheten har tillräcklig arom och friskhet av syran. Öl som passar till fasan är bland annat aromatisk och stram pilsner och ale.

Till fasanstek eller fasanbröst smakar det bra med Pinot Noir, som på klassiskt vis kan komma från Bourgogne. Cabernet Franc och Dolcetto är mer överraskande druvval.  Också nyanserade och utvecklade viner från Rioja samt Merlot från Chile är värda att överväga om du vill ha ett fylligare fasanvin.

Till fasan som tillagas med frukt passar det också med ett aromatiskt vitt vin, som kan vara antingen nyanserat och strukturerat eller generöst och rostat. Välj till exempel ett vin med aromatiska Viognier-, Pinot Gris- eller Rieslingdruvor. Torr champagne, speciellt roséchampagne är även det ett fungerande och fräscht alternativ.