Lamm à la Mellanöstern

Får och lamm är vanlig mat i Mellanöstern och köttet tillreds vanligen med rikliga kryddor som vitlök, koriander och spiskummin.

Exempelvis kabsah är en typisk rätt från Mellanöstern som ofta görs på färs av lamm och kyckling. Gryträtten innehåller också tomat, lök, spiskummin och örter. Stuvningen äts till exempel i pitabröd.

Dryckesförslag
Dryckesförslag lamm a la mellanöstern

Till kabsah och motsvarande rätter passar det bra med ett mustigt och syltigt rödvin som har lämplig mjukhet och mogen fruktighet att matcha den långkokta kryddiga maten. Välj ett rödvin från franska Rhône eller Australien, eller varför inte från Turkiet eller Libanon enligt matens ursprung.

Öl som passar till är exempelvis pilsner som ett fräscht par till den kryddstarka maten. Föredrar du en mer aromatisk öl, är ale ett bra alternativ.

Se också rekommendationerna till fårstek.

Andra lamm rätter