Ål

Ål är en läcker och omtyckt matfisk som ofta serveras rökt. I glaset passar det ofta bäst med öl.

Dryckesförslag
Ål

Den fylliga smaken på rökt eller stekt öl matchas av aromrikt öl. Välj pilsner, mörk lager eller india pale ale.

Vin som passar till ål är nyanserat och strukturerat vitt vin med tillräckliga aromer och uppfriskande syra som balanserar den feta fisken. Välj exempelvis Riesling eller Pinot Gris av den smaktypen. Eller prova kryddig Gewürztraminer som matchar rökaromen.

Om du tillagar ålen enligt traditionellt recept från den franska staden Tours och kokar den i rödvin, passar det med avkylt bärigt och frisk rödvin i glaset. Ett motsvarande lätt rött vin går också bra till ålstuvning.

Vid Loireflodens övre lopp tillreds ål ofta i en buljong med örter och vinäger. Lämpligt vin är då Sauvignon Blanc eller Muscadet från samma region, som har matchande örtighet och frisk syra.

Fisk, fet