Svärdfisk

Svärdfisk är en stor fisk som påminner en aning om tonfisk. Köttet är mycket smakrikt, men ljusare än tonfiskens. Det äts mycket svärdfisk i Medelhavsområdet. Fisken tillreds ofta i form av biffar som steks eller grillas.

Dryckesförslag
Svärdfisk

Svärdfiskens kraftiga smak kräver ett fylligt vitt vin. Välj ett friskt aromatiskt vin av smaktypen nyanserat och strukturerat eller ett vin av typen generöst och rostat som fått rondör av lagring på ekfat.

Bra alternativ är ett italienskt nyanserat och strukturerat vitt vin eller ett generöst och rostat chilenskt.

Det går också bra med rödvin till svärdfisk, om det är ganska lätt och serveras avkylt. Ta alltså om du vill ha rött till svärdfisken ett bärigt och friskt vin exempelvis från Italien för att understryka Medelhavsstilen. Rödvin sitter bra i synnerhet om svärdfisken är grillad och alltså har fått rika aromer.

Öl som passar till svärdfisk är bland annat pilsner och medelfyllig ale. De har tillräckligt karaktär för att matcha den smakrika fisken.

Fisk, fet