Gös

Gös är en av de finaste matfiskarna i Finland. Den är dock inte bara en finsk specialitet, för gös förekommer allmänt i världens vatten. Den tillreds genom att steka, i ugn eller kokas i vitt vin.

Dryckesförslag
Gös

Bra viner till gös är framför allt nyanserade och strukturerade vita viner som har lämplig stramhet och tillräcklig arom för att matcha den smakrika vita fisken. Välj till exempel Chardonnay eller Riesling av den smaktypen, som har lämpligt elegant friskhet till gösen. Likaså fungerar Pinot Blanc och Grüner Veltliner bra.

Föredrar du öl, rekommenderas ett ljust, friskt och ganska lätt, exempelvis lager, pilsner eller veteöl.

Till smaken i synnerhet hos kokt gös passar också Sauvignon Blanc från exempelvis franska Loiredalen eller Nya Zeeland. Druvans färska örtighet blir fint komplement till lättare gösrätter.

I Bordeaux i Frankrike kokas gösen i rödvin och då passar givetvis ett medelfylligt rödvin från den regionen perfekt i bilden. 

Gösceviche, som tillagas genom att marinera fisktärningar i lime eller citron, kan med fördel serveras med Sauvignon Blanc från Chile eller Argentina. Vinet kommer från rättens hemtrakter i Sydamerika och har ofta motsvarande citrustoner. Ölvänner kan välja exempelvis belgiskt veteöl som också det ofta har en arom av citron.

Fisk, mager och medelfet