Marulk

Marulk är en allmänt förekommande fisk i många hav. Den fiskas från norska och svenska vatten ända till Afrikas sydspets. Fisken har ett fult utseende, så den säljs ofta färdigt filead. Köttet är vitt och fast med en tämligen kraftig smak.
Dryckesförslag
Marulk

Till marulkens rika smak passar framför allt nyanserade och strukturerade vita viner med tillräckliga aromer och uppfriskande syra. Välj exempelvis Chardonnay av den smaktypen.

Marulk stekt i smör har en så fyllig smak att rätten också kan serveras med generöst och rostat vitt vin som lagrats i ekfat.

Passligt öl är ljus lager och pilsner som blir ett fräscht par till fisken.

Marulk är en vanlig matfisk i Languedoc-Roussillon i södra Frankrike. Där steks filéerna i panna eller ugn och serveras med citron-smörsås och stekta skivor av karljohanssvamp. Matchande dryck typisk för regionen är friskt och fruktigt vitt vin från Languedoc-Roussillon, men du kan också ta ett rödvin, exempelvis medelfyllig Côtes-du Rhône.

Fisk, mager och medelfet