Sik

Sik hör till laxfamiljen, men har ljust kött och är relativt mager. Smaken är utsökt. Sik kan tillredas på många olika sätt och tillagningen är avgörande för dryckesvalet. I regel får dock drycken vara frisk och relativt lätt.

Dryckesförslag
Sik

Sik matchas speciellt bra av friska och fruktiga samt nyanserade och strukturerade vita viner med en fyllighet som passar till vit fisk.

Öl som passar till sik är ljus, frisk och ganska lätt lager, pilsner och veteöl.

Till stekt eller halstrad sik passar det med aromatiskt och fräscht syrligt vitt vin, exempelvis nyanserad och strukturerad Chardonnay. Eller välj ett vin av Grüner Veltliner eller Pinot Gris. Till och med en generös och rostad Chardonnay som är fyllig av eklagring matchar en kraftig stekyta.

Till ugnssik passar exempelvis Sauvignon Blanc eller Pinot Grigio, i synnerhet om fisken serveras med en örtsås. De här vinerna har färsk fruktighet som matchar maten.

Gravad sik serveras med fördel med Riesling exempelvis från Australien, Nya Zeeland eller varför inte Österrike. Vinets mineraliga syra passar fint ihop med den råa fiskens smak.

Sikceviche, det vill säga sik marinerad i citron eller lime, matchas av Sauvignon Blanc till exempel från Chile. Vinet kommer från samma trakter som maträtten och har därtill vanligen motsvarande citrustoner.

Fisk, mager och medelfet