Meze

Meze är förrätter från Turkiet, Cypern, Grekland, Libanon och många andra länder öster om Medelhavet. Ett mezeurval kan också ätas som huvudrätt och till fest är meze perfekt buffémat.

På mezebordet finns ofta såväl kalla som varma förrätter.

Det kan serveras vinbladsdolmar, falafelbullar, små pajer, marinerade grönsaker och feta- eller halloumiost. Vanligen ingår också sallader, som utöver grönsaker ofta innehåller bulgur eller couscous.

Därtill hör olika dipsåser till mezebordet, bland annat hummus (kikärtsröra), tzatziki (yoghurtsås med gurka), taramosalata (sås med torskrom) och fava (bönröra). De äts med pitabröd.

Dryckesförslag
Meze

Stilen på meze matchas fint av ett ljust och ganska lätt öl, som fräschar upp de mångsidiga rätterna. Välj exempelvis lager eller pilsner.

Vill man ha vin är det bäst att satsa på flexibla, relativt lätta och fruktiga viner. Därför passar framför allt friska och fruktiga vita viner bra. Rätternas ursprung gör givetvis att vita viner från Grekland och Libanon är ett utmärkt val. Ett fruktigt och friskt rosévin är också det ett fungerande dryckesval.