Zakuska

Zakuska är ett urval ryska förrätter. Det kan vara en överdådigt riklig servering, men zakuskabordet kan också bestå av bara några få rätter.

Zakuskarätter är bland annat rökt fisk, svampsallad, grönsaker, saltgurka som äts med honung, uppskärningar och kulebjak-piroger. Också blinier kan ingå och de äts med smetana och kaviar eller annan rom.

Dryckesförslag
Zakuska
En bra dryck till zakuska är öl, för den skräms inte av rätternas ofta starka ättikssmak. Välj exempelvis pilsner eller mörk lager med aromer som matchar zakuskarätterna.

Lämpligt vitt vin är av smaktypen nyanserat och strukturerat, eftersom det har arom och struktur som bryter av rätternas varierande smaker. Välj exempel en Grüner Veltliner.

Också torrt mousserande vin matchar zakuska, för bubblorna friskar upp helheten och stramar upp smakerna. Varför inte öppna en flaska champagne eller annat franskt mousserande vin.

Enligt rysk sed passar det också perfekt med tranbärssaft till zakuska.