Grönsaker, sallader och svamp

Grönsaker ansågs tidigare vara svåra ingredienser med tanke på vin. Det var alldeles onödigt, för det finns lämpliga drycker också till grönsaksrätter. Nyckelord är lätthet, friskhet och fruktighet, som balanserar grönsakernas färska och ofta en aning söta smaker.

Dryckesförslag
Grönsaker, sallader och svamp

Till de flesta sallader och vegetariska rätter passar det fint med ett torrt och ganska lätt vitt vin av smaktypen friskt och fruktigt eller mjukt och lätt.

Med särskilt aromatiska grönsaker som sparris kan du också servera vin av smaktypen nyanserat och strukturerat. Smaktypens uppfriskande stramhet kan sitta bra också om rätten innehåller en fet smörsås eller är ostgratinerad. 

Ett fruktigt och torrt rosévin passar även det till de flesta vegetariska rätter. Rosé är ett vanligt vin bland annat i södra Frankrike, där det utgör en naturlig dryck till örtkryddade grönsaksrätter av Medelhavstyp.

Öl som trivs ihop med vegetariska rätter är framför allt ljusa, fräscha och relativt lätta veteöl, lager och pilsner.

Grönsaker kan tillredas på många olika sätt och tillagningen är avgörande för dryckesvalet. Smaken blir kraftigare om rätten grillas, steks eller ostgratineras och då får också drycken gärna vara fylligare. Därför kan det passa bra även med rödvin i glaset, speciellt om det representerar en relativt lätt smaktyp som bärigt och friskt eller mjukt och fruktigt.

Lämpligt öl till smakrika vegetariska rätter är exempelvis aromatisk ale.

Grönsaker, sallader och svamp