Surkål

Surkål är en traditionell rätt i Europas tyskspråkiga områden. Den servas ofta till griskött och korvar.

Dryckesförslag
Surkål

Till smaken på surkålsmåltider passar framför allt nyanserade och strukturerade vita viner med en smak som bryter av såväl surheten hos kålen som det feta i korven.

Lämpligt öl är lager, pilsner och veteöl som på samma sätt utgör fräscha drycker till maten.

I Alsace i Frankrike äts den lokala surkålen, choucroute, med Riesling från Alsace. Också i Tyskland hälls ofta en tysk halvtorr eller torr Riesling i glaset till surkål. Riesling har en fräsch stramhet och aromer som passar bra till rätten.

Om surkålen har fått koka i rödvin, passar det bra med rött vin också i glasen. Det kan dock med fördel vara ganska lätt med hög syra, så välj ett bärigt och friskt rödvin. Exempelvis Pinot Noir från Alsace eller ett tyskt rödvin matchar stilen fint.

Grönsaker, sallader och svamp